fallback

Глоба и за работниците без трудов договор

Досега санкция за това нарушение плащаха само работодателите

18:06 | 07.11.11 г. 14

Да има глоба и за работниците, които се трудят без трудов договор, а не само за работодателите, каквато е досегашната практика. За това се споразумяха социалните партньори днес на срещата на Националния съвет за тристранно сътрудничество, съобщи bTV.

В момента санкцията за работодателя е до 15 000 лева.

Глобата ще зависи от минималния осигурителен доход за длъжността. Ако той е 380 лева, глобата ще бъде между 150 и 250 лева, изчислени върху здравните и социални вноски на работника за период от 3 до 5 месеца, които той ще бъде принуден да внесе. 

Тристранката се споразумя и за това в Наказателния кодекс да се направят промени, които да криминализират умишленото невнасяне на осигуровки от работодателите.

"Получихме уверение от министър Дянков, че лично ще следи законопроекта в комисията по труда в парламента за криминализиране на умишленото неплащане на вноски от работодателя. При такова условие ние се съгласихме на работниците да бъдат налагани глоби", заяви Пламен Димитров, президент на КНСБ. 

Идеята и работниците да бъдат санкционирани при липсата на трудов договор беше обявена през лятото по предложение на Главната инспекция по труда (ГИТ) с мотива, че и работникът също носи отговорност, защото става съучастник в разрастването на сивата икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:00 | 14.09.22 г.
fallback