IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Около 5 млрд. лв. трябва да се инвестират във водопреносната мрежа на страната

В по-голямата си част тя отдавна е свършила нормалния си експлоатационен живот, смята зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Добромир Симидчиев

11:50 | 14.11.11 г.
Около 5 млрд. лв. трябва да се инвестират във водопреносната мрежа на страната

Около 4-5 млрд. лв. са необходимите инвестиции, за да се приведе водопреносната мрежа на страната в добро състояние, каза зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Добромир Симидчиев, който откри международната конференция "Намаляване загубите на вода във водоснабдителните системи", предаде БТА.

По думите на Симидчиев по-точни разчети ще има след около година и половина, когато ще бъде приключена работата по изготвянето на така наречените мастерпланове. С тези планове ще може за всяко населено място да се подготви индивидуална инвестиционна програма, която да предвиди специфичните мерки за подобряване на състоянието на мрежата.

"Средствата за инвестиции в подмяна на мрежата не могат да дойдат само от цената на водата. Те трябва да се осигурят и чрез европейски фондове, дългосрочни заеми при благоприятни условия, чрез публично-частно партньорство", каза Симидчиев и допълни, че ако разчитаме само на цената на водата, за да се осигурят необходимите инвестиции, ще трябва да отидем до европейските й равнища, които са непосилни за България.

По думите му водопреносната мрежа в по-голямата си част отдавна е свършила нормалния си експлоатационен живот. Практиките показват, че за да се поддържа една система в добро състояние, трябва да се подменят два, три до пет на сто от нея, каза зам.-министърът. Според него в момента за страната този процент е около 0,1.

За миналата година загубите на вода в София са били около 57%, което е едно от най-ниските нива в страната на фона на това, че има ВиК, в които загубите са близо 80%. По думите на Симидчиев проблемът е не само, че в страната загубите са високи, а и в това, че заради липсата на инвестиции, те се увеличават.

По данни на националната статистика загубите на вода в страната са около 60%, като те идват основно от авариите по водопроводната мрежа. Европейският стандарт за брой аварии на километър е 0,5, докато у нас той е 1,09 броя. Същевременно не повече от 20 на сто от средствата по програма ИСПА са усвоени като капитални вложения за подмяна и рехабилитация на мрежата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:29 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още