IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съкратен е бюджетът за стоматологични дейности през 2012 г.

Медици сигнализираха, че от първоначално договорения проект за бюджет са орязани над 5,6 млн. лв.

15:16 | 14.11.11 г.
Съкратен е бюджетът за стоматологични дейности през 2012 г.

В проекторамката за бюджета за 2012 г. за дентални дейности договорихме 101 млн. лв., а сега е видно, че ще получим малко над 95 млн. лв., заяви д-р Борислав Миланов, председател на Българския зъболекарски съюз (БЗС), цитиран от БТА.

Лекарите по дентална медицина настояват да получат първоначално поисканата от тях сума, която е защитена от тях и е договорена с Националната здравно-осигурителна каса.

„Тези средства са орязани по пътя на проектобюджета от масата за преговори до парламентарните комисии“, каза д-р Николай Шарков, заместник-председател на съюза.

„Настояваме парите да се върнат, тъй като орязаните над пет милиона бяха предвидени за поставянето на упойка на лицата от медико-социалните домове и на лишените от свобода, на които им се извършват дентални дейности“, обясниха зъболекарите.

Цената на една доза от упойката е 9,98 лв, уточни д-р Миланов. В тези пет милиона лева беше включена и повишената цена на среброто в пломбите от амалгама, което за две години е повишило цената на световните пазари с 250 процента, каза още д-р Миланов.

От зъболекарския съюз заявяват, че не искат промяна в макрорамката на бюджета, а по-честно и справедливо вътрешно разпределение на средствата. БЗС ще настоява за среща с министъра на финансите Симеон Дянков, на която да се обсъди въпросът за намалените средства за дентална помощ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още