IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В ход са предварителните проучвания за интернет-достъпа в селските райони

Проектът се финансира по оперативна програма „Регионално развитие“ и е в размер на 20 млн. евро.

15:20 | 16.11.11 г.
В ход са предварителните проучвания за интернет-достъпа в селските райони

В рамките на инвестиционния проект за изграждане на широколентов интернет в слабо населените и селските райони ще бъдат обхванати около 90 общини с около 800 села с население до 500 хил. душ, съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС).

Проектът се финансира от оперативна програма „Регионално развитие“ и е в размер на 20 млн. евро. Днес беше обявено началото за първата технологична фаза на инвестиционния проект, свързано със задължителното прединвестиционно проучване, уточняват от ведомството. 

За изграждане на информационните центрове в населените места ще се търси финансиране и по програмата за развитие на селските райони.

Допълнителни средства са заложени по други две оперативни програми -  „Административен капацитет“ и „Човешки ресурси“. Субсидиите по тези програми са насочени към обучение и повишаване на административния капацитет на служителите в местната администрация.

С цел повишаване на ефективността от инвестицията трябва да бъде проведена кампания за популяризиране на предимствата от ползването на бърз интернет и електронни услуги. От ведомството се надяват в тази дейност да се включат и други министерства като това на образованието, на труда и социалната политика и на земеделието и храните.

Проектът за актуализация и надграждане на Националната стратегия за развитие на широколентовия достъп е завършен, съобщиха още от министерството на съобщенията.

Допълненията се наложили заради новите цели цели, заложени в последните европейски програмни документи. Хоризонтът за изпълнение на набелязаните дейности е 2020 с междинен етап 2015 г.

Първият приоритет на актуализираната национална стратегия е свързана с преодоляване на изоставането в отдалечените райони чрез изграждане на мрежи за бърз интернет.

Втората основна цел е интеграцията на държавните електронни съобщителни мрежи и осигуряването на добре разгърната широколентова инфраструктура с цел технологично обезпечаване на електронното правителство в България.

Третият приоритет е насочен към усъвършенстване на съществуващите широколентови инфраструктури с цел подсигуряване предоставянето на модерните бъдещи електронни услуги и  поетапното преминаване към последния приоритет – изграждане на мрежи за широколентов достъп от ново поколение (NGA).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още