IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВАС потвърди глоба за заблуждаваща реклама на сладкарски изделия

Търновски производител на вафли беше глобен с 42 хил. лева заради неверни твърдения за качеството на продукта

10:51 | 24.11.11 г.
ВАС потвърди глоба за заблуждаваща реклама на сладкарски изделия

Върховният административен съд (ВАС) потвърди окончателно решението на Комисията за защита на конкуренцията да наложи глоба от 42 090 лв. на великотърновския производител на захарни изделия „Лачита” ЕООД заради заблуждаваща информация за качеството на продукцията, съобщиха от комисията.

Производството бе образувано след постъпил сигнал за заблуждаваща информация за качеството на произвежданите от компанията вафли „Криза”. Върху етикета на продуктите производителят е записал, че те могат да заместят едно хранене, тъй като са със специално подбрани хранителни вещества, осигураващи на организма нужната енергия.

Проучването на КЗК е установило, че хранителните вещества във вафлите са обичайни за това производство и съдържат съставки, несъвместими със здравословното хранене.

В резултат на това комисията е определила поведението на фирмата като некоректно поради риска за здравето, което може да породи употребата на продукта заради заблуждаващата информация върху етикетите.

В закона за защита на конкуренцията е уредена възможност за предявяване на искове за обезщетение заради причинени вреди от извършено нарушение на ЗЗК., се посочва в решението на ВАС.

Право на обезщетение имат всички физически или юридически лица, дори и когато нарушението не е било насочено директно срещу тях. Исковете могат да бъдат индивидуални или колективни и се предявяват по реда на гражданско-процесуалния кодекс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още