IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приходите от концесии за тази година достигат 60 млн. лева

Осем компании са били глобени за незаконен добив на пясък и скално-облицовъчни материали

14:15 | 10.12.11 г. 1
Приходите от концесии за тази година достигат 60 млн. лева

От началото на годината досега приходите от концесионни такси, които се събират от компаниите за добив и проучване на подземни богатства, възлизат на 60 млн. лева, при заложени в бюджета приходи в размер на 40 млн. лева за цялата година.

Това съобщи на семинар министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

През миналата година приходите от концесии са били в размер на 47,1 млн. лева, докато тазгодишните постъпления реално са събрани само от юни досега, когато започна работата на новия орган за управление на подземните богатства, който е под шапката на икономическото министерство, обясни още Трайков.

С промените в Закона за подземните богатства, който влезе в сила от март тази година, дейността по лицензионните режими, която досега беше разхвърляна между три министерства – МИЕТ, МОСВ и МРРБ, сега се осъществява само от този единен орган.

Вече 50% от приходите остават за общините, а при малките концесии този процент е 100%, като по този начин се получава децентрализация на ползите от концесиите, посочи още Трайков. 

За периода от създаването на новото ведомство администрацията е успяла да анализира всички наследени разрешения за проучване и издадени лицензии. В резултат и на контролната дейност е установено, че от проверените 454 концесионни договора са установени осем случая на незаконен добив основно на пясък, чакъл и скално-облицовъчни материали. Санкциите за подобни нарушения са драстични – в размер на 50 000 лева и изземване на незаконно добития материал. До момента само една компания е превела санкцията, а останалите седем дружества оспорват актовете по съдебен ред.

Само за тази година са събрани и над 626 000 лева от неустойки по неизпълнени концесионни договори, наложени са и 147 наказания за забавени плащания. Сред най-големите длъжници от по-стари години е и Христо Ковачки, който дължи още две забавени плащания на концесионни такси в общ размер до 1 млн. лева, поясниха от министерството. 

Какво още стана ясно по време на семинара четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:33 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
alexs
преди 12 години
Та това са жълти стотинки като се има предвид че от златото при Челопеч по-малко 0т 1 процент ! Отатам канаската компанията извилича годишно за стотици милиони! Това е грабеж ! А Чуждите компании се държат като колонизатори ! Ето защо няма да има за пенсии! 60 милиона никак не е добре ! България не е бедна на природни богатства Най-богатата на злато в Европа имаме и уран . Също и природен газ! Някой ден България ще има достъчно газр че дори и за износ ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още