IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доплащането при специалист не гарантира безплатни изследвания от здравната каса

Министърът на здравеопазването Стефан Константинов обясни, че лимитът от 10% за направленията за изследвания остава непроменен

10:01 | 23.12.11 г. 3
Доплащането при специалист не гарантира безплатни изследвания от здравната каса

Здравният министър Стефан Константинов потвърди, че през следващата година пациентите ще имат възможност да прескачат личния си лекар и да отиват направо при специалист без направление, но срещу заплащане. Това стана ясно от изявлението му пред bTV в предаването „Тази сутрин”.

Фактът, че пациентът ще плати такса на личния лекар, не означава, че задължително ще му бъдат назначени безплатни изследвания, които здравната каса ще поеме, поясни Константинов.

„Когато човек отиде при специалист без направление, защото бърза и не може да чака то да му бъде издадено, а същевременно е здравно осигурен, специалистът има право да му даде направление за допълнително изследване. То обаче не му гарантира, че изследването ще бъде поето от здравната каса”, допълни министърът.

Според него проблемът идва от факта, че направленията на лекарите са лимитирани и ще продължават да бъдат ограничени и занапред. Константинов обясни, че личният лекар е изправен пред дилемата на кого да бъде дадено направлението – на този, който идва с талон по касата, даден от личния лекар, или на този, който си плаща за посещението при специалиста. 

„Някои специалисти естествено решават да дискриминират хората с талони за сметка на тези, които са готови да си платят за прегледа. Тези схеми не са никак правилни и здравословни. Затова решихме да се сложи лимит от 10% на направленията за изследвания, които специалистите ще имат право да дават на пациентите, пожелали да си платят прегледа”, допълни Константинов.

Той обясни още, че този процент е много малък и практически промяна няма да има, защото повечето пациенти ще трябва да си чакат талоните от личния лекар, както са го правели досега, или да си плащат освен за прегледа при специалист също и за назначените от него изследвания.

„За мен решението за хората, които не искат да чакат, е да си платят прегледа, но след това здравната каса да им върне част от парите. В международната практика доплащането в подобни случаи е 20-30%, пак казвам, това е за хора, които много бързат и искат да прескочат звена от бюрокрацията”, подчерта здравният министър.

Той обясни още, че тази промяна, регламентирана в Националния рамков договор за 2012 г., е стъпка към либерализиране на здравната система.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Спящият бик
преди 12 години
Няма нужда да го измислят, то отдавна е измислено - трябва само да го взаимстват. Чувал съм, например, че Токуда може да бъде пример за болнична организация, но нашите не им стиска, защото в Токуда и за най-малкия нерегламентиран подарък уволняват. А това, дето всички щели да тръгнат за чужбина, също е мит, в който те много искат да вярваме. Но няма да стане, защото пак не им стиска. В чужбина се бачка и се носи отговорност, мърлячите не вървят. Затова лекарите-бизнесмени ще си натискат парцалите тук и ще реват за още и още, докато убитите и осакатените от тях не ги изритат сами. Като казвам всичко това, искам на всяка цена да уточня, че има свестни и кадърни лекари в България, но те все повече са изключение. Съсловието като цяло се е меркантилизирало, а ръководителя на лекарския съюз се изживява като директор на картел. Затова не е случайно, че цъфна скандалът с комисионите, за които всички подозирахме. Хипократовата клетва е заменена от цинична пресметливост и бездушие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
aldy
преди 12 години
Докато Големите Тикви се натиквят, по-младите и кадърни лекари със специализация не си губят времето в празни приказки, а просто си вземат куфарчетата и се отправят към Терминал 2. В Западна Европа все по-осезаема е нуждата он лекари-специалисти и европейците не си поплюват, а просто привличат отвън кадърните лекари. Ако те знаят и език, добрата работа с добро заплащане им е гарантирана. Точно по този начин моето Джи Пи ме напусна и отиде в Германия с цялото си семейство. И не предвижда връщане. А тукашните Тикви продължават упорито да правят "слонски реформи в стъкларски магазин". Ама де толкова акъл у тях, че да могат да измислят нещо читаво?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Спящият бик
преди 12 години
Промяна към добро в здравната система няма да има, докато не се изчисти въпросът със собствеността. В момента лекарското лоби умишлено саботира всяко повдигане на този въпрос и чрез палиативни мерки се опитва да създаде впечатление, че нещо се прави. А всъщност нищо не се прави, защото лекарите предпочитат мътната вода, в която работят като на държавно, а получават като на частно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още