IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството прие поправката "Витоша ски" в закона за горите

Според еколози проектозаконът спестява над 50 млн. лева на офшорни оператори в ски туризма

14:08 | 28.12.11 г. 18
Правителството прие поправката "Витоша ски" в закона за горите

От организацията изразяват несъгласие и с отпадането на процедурата за промяна на предназначението на терените при учредяването на право на строеж върху тях.

Според изчисления на коалицията това ще спести на инвеститорите над 50 млн. лева и представлява схема за държавна помощ. Подобни схеми са недопустими в Европейския съюз и ще доведат до нова наказателна процедура срещу България, предупреждават природозащитниците.

Допълнителни загуби за държавния бюджет и пълно незачитане на обществения интерес са заложени в текстове от законопроекта, които поощряват учредяването на вещни права и продажбата на държавна собственост без търг при нарушаване правилата на конкуренцията. Според еколозите това ще доведе до абсурдната ситуация, при която наемодатели на горски територии да се избират чрез търг, докато продажбата и учредяването на вещни права да се провежда свободно без търг.

Със законопроекта управляващите са на път да прокарат и още няколко лобистки поправки, свързани с увеличаване на сроковете за ловуване в държавните територии, както и тези, свързани с износа на незаконна дървесина и застрояването на приватизирани частни гори без общ устройствен план, предупреждават природозащитниците.

 

Спестени разходи при отпадане на изискването на промяна на предназначението на горски имоти при строителство на ски писти съгласно ЗИД на ЗГ от Декември 2011 г.

Инвеститор

Ски курорт

Площ [дка]

Минимална цена за промяна на предназначението на горски имоти за ски писти (по чл. 27 от Наредбата за оценка на имоти в горски територии) [лв./дка]

Минимален размер на спестените разходи за инвеститора съгласно ЗИД на ЗГ (Дек.2011) [лв.]

ГБС

Ком-Берковица

283

4 686

1 326 138

Витоша ски

Витоша-Алеко

950

4 686

4 451 700

ГБС, Ел Ем Импекс

Супер Боровец

1 280

9 831

12 583 680

Галчев Инженеринг

Добринище

600

4 686

2 811 600

Ел Ем Импекс

Говедарци-Мальовица

1 010

4 686

4 732 860

СТЦ Перелик

Перелик

6 180

4 686

28 959 480

 

Общо:

10303

 

54 865 458

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 0 rate down comment 0
nikipet
преди 12 години
По времето на този "фестивал" бях на почивка край язовира. Беше истински кошмар!!!!! Три денонощия планината се тресеше от неясни диви звуци, които би трябвало да снаричат музика. Взпреки, че се намирахме от другата страна на язовира, и ни делеше висок остров, цяла нощ ми подскачаха червата от басовете!!! И така се агитира за защита на ГЛУХАРЯ!??? А година преди това, след този фест беше като след пиянско сборище- *** дървета за направа на сергии и помощтни временни помещения, висяха изпокъсани заковани с пирони в боровите дървета плакати и указателни табелки, купища *** се сипеха навсякъде (някой ги почисти седмица по-късно).... Очевидци на събитието твърдяха, че това ебило наркоманско сборище....... Егати и феста прокламиращ защита на природата!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 0 rate down comment 0
Мислещ
преди 12 години
Каква лъжа!!!! Лифтовете ви си работеха без проблеми чак докато дойде време да рекетирате ски-сезона!!!!! ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 0
Мислещ
преди 12 години
Ако обичаш, недей лъга, продажно дезинформаторче! Има разлика между панаир и фестивал, вероятно не го знаеш, защото за теб света вероятно се ограничава до вратата на кръчмата.http://***.eventim.bg/bg/bileti/beglika-fest-batak-zm-batlboaz-na-zovir-golm-beglik-57111/event.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 0
dasqad
преди 12 години
Новият Закон за горите, приет през 2011 год. съзнателно и умишлено е направен така, че да блокира работа на съоръженията на Витоша, променяйки законопроекта на Министерски съвет. Законът е прокаран с помощта на Коалиция За да остане природа в България е тогавашният зам. министър Георги Костов. Тези промени правят невъзможна работата на Витоша. Законът за горите предвижда учредяване на сервитути на вече съществуващи съоръжения- това посяга на правата на собствениците и е противоконституционно от една страна, а от друга страна изисква няколко години за изработване но нови подробни устройствени планове. До тогава съоръженията не могат да се експлоатират законно. Невъзможно е да бъдат наети пистите, защото единствената писта на Витоша е Витошко лале, а всички останали са снежни полета и не могат да бъдат отдавани под наем като ски писти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 1
h17
преди 12 години
За три месеца знаеш ли колко много изпрани пари са това? А? И изобщо не им пука за природата ни -- те ще си направят парите, пък после ще ходят в Алпите на туризъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 1
todor6104
преди 12 години
Същата тая коалиция За да остане природа в България организира на територията на защитена местност Батлъбоаз панаир с участието на над 3000 човека и денощна "музика" в пълна комбина с чиновниците. Протестите на "еколозите" имат за цел да вдигнат цената на администрацията. Всичко в тая дъжава е далавера.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 2
orchis
преди 12 години
На мен пък ми е много чудно защо има хора, които смятат че с туризъм ще стигнем Швейцария. Ами, няма да стане. Причини много, но една от основните е безумната мегаломания на хора като Цеко. Отвоерете си очите, зимният сезон у нас е не повече от 3 месеца и то с много условнсти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 0
hidko
преди 12 години
Ако ББ го одобри това, клиентелизма ще си проличи пак. Само за допускането на това предложение Найденов трябва да му бъде поискана оставката. Да видим каква ще е реакцията на премиера?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 3
dakl
преди 12 години
Правителството на Б.Б. обслужва монополите и мутренския капитал, така че в случая реакцията на управляващите е напълно разбираема!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 4
global_dj
преди 12 години
Жалко, че сравняваш две толкова различни примерчета. Нищо, вярвайте си на казаното, заради разбирачи като вас сме си най-бедни в ЕС... Трябва да разбереш едно, че с тези субсидии и подобни социални инициативи се докараха много държави до криза! Ако искаме една добре развита пазарна икономика, трябва секторите от тази икономика, поне повечето от тях да спрат да разчитат на субсидийки! Ала Гърция! Никой не ти говори за дискотеки и хотели, а за много по-модернизирана техника и съоражения, нали се сещате, че там няма как да се строи, нали цяла София ще се вдигне на бунт! София за разлика от много други големи градове в Бг вече има много по-адекватна политика! А и премиер, който мисли предимно за развитието на столицата (за което някои заслужено си го критикуват) няма да го позволи това, поне докато той е на власт..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още