IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата ще плаща заплатите на 27 хиляди безработни през 2012 г.

Участието на едни и същи хора в програми за субсидирана заетост ще бъде ограничено, предвижда планът за заетостта през 2012 г.

17:49 | 28.12.11 г.
Държавата ще плаща заплатите на 27 хиляди безработни през 2012 г.

Държавата планира да осигури субсидирана заетост за 27 хил. безработни през следващата година, от които 20 хил. за първи път ще участват в подобни програми за подпомагане. Това е предвидено в Националния план за действие по заетостта през 2012 г., който беше одобрен на днешното заседание на правителството.

За сравнение, в плана за настоящата година беше предвидено с държавни пари да се плащат заплатите на над 34 хил. души.

Държавата планира да намали броя на безработните, които се включват в програми за субсидирана заетост, чрез въвеждане на ограничения за участието на едни и същи хора в тези схеми за подпомагане. За програмата „От социални помощи към осигуряване на заетост” например се залага изискване не по-малко от 70% от обхванатите безработни да не са работили по нея от началото на 2011 г.

Със средства от държавния бюджет за активна политика на пазара на труда ще се субсидират освен разходите за социални осигуровки за сметка на работодателя също и разходите за заплати на наетите младежи плюс социалните осигуровки на наетите на „зелени работни места" безработни, се посочва в плана.

Заради увеличението на минималната заплата расте и размерът на субсидираното трудово възнаграждение на включените в програми безработни, който вече ще бъде 270 лева за пълен работен ден.

В националния план за 2012 г. леко се занижават и целите за равнището на заетост сред отделни възрастови групи. Очаква се равнището на заетостта на хората на възраст от 20 до 64 години да достигне 64,5%, докато в плана за 2011 г. беше заложено равнище на заетост във възрастовата група от 66%.

За възрастовата група 15-64 г. се очаква заетостта да бъде 59% през 2012 г. Към края на третото тримесечие заетостта в тази възрастова група е 59,9%, показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

Почти непроменени остават очакванията за планираната заетост сред младежите до 24 години и за хората от възрастовата група 55-64 години.

До 2020 г. се очаква заетите в България на възраст до 64 години да бъдат 76% при цел на европейския съюз 75%.

Няма промяна и в приоритетите на държавата, заложени в плана за действие по заетостта за догодина. Активните политики на пазара на труда ще бъдат приоритетно насочени към безработните младежи до 29 години, безработните над 50-годишна възраст, неактивните лица на пазара на труда, т. нар. обезкуражени лица, които не търсят работа, защото смятат, че няма да намерят такава, безработните с ниска професионална квалификация и ниско образование и  хората с увреждания.

За изпълнението на плана за заетостта през 2012 г. се отпускат 73 млн. лева.

И през следващата година ще продължи изпълнението на вече действащите схеми по програмата за развитие на човешките ресурси.

Предстои да започне изпълнението и на нови схеми по програмата, които ще осигурят възможности за обучения, стажове, субсидирана заетост, започване на самостоятелна дейност от безработни и хора с увреждания и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още