IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Временно отстранен е шефът на директорския борд на „Напоителни системи“

Подновено старо прокурорско разследване спрямо Георги Харизанов предизвика внезапното му отстраняване от земеделския министър

08:03 | 21.02.12 г. 1
Временно отстранен е шефът на директорския борд на „Напоителни системи“

Късно тази нощ министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов е издал заповед за отстраняването на Георги Харизанов от поста председател на Съвета на директорите на държавното дружество „Напоителни системи“. Това обяви самият Найденов в сутрешния блок на bTV.

Внезапното решение е взето заради подновено прокурорско разследване от 2001 г., по което сегашният директор е бил свидетел, но след успешно преминат тест с детектор на лъжата по-нататъшно развитие по делото не е последвало.

„Вчера Харизанов ме информира за подновеното разследване и дори предложи временно да бъде отстранен от ръководния пост до приключване на прокурорската проверка. Нямам представа защо прекратено през 2001 г. дело се подновява през 2012 г.“, поясни Найденов. След като е съгласувал ситуацията с премиера Бойко Борисов, той е издал заповедта.

Името на Харизанов нашумя, след като в медиите беше изнесен фактът, че шефът на „Напоителни системи“ няма завършено висше образование. Според Найденов това не е мотив за отстраняването на Харизанов от поста, защото за тази длъжност не се изисквало висше образование.

Найденов окачестви работата на Харизанов като изключително ефективна и обясни, че  преди „Напоителни системи“ той е ръководел друго държавно предприятие от системата на земеделското министерство, чиито финансови показатели се подобрили значително след неговото ръководство.

Според Найденов решението за отстраняването е временно, докато тече прокурорската проверка. Днес Найденов ще свика директорския борд на „Напоителни системи“, като се очаква много бързо да бъде предложен нов председател и нов член на съвета на директорите.

Експертите от „Напоителни системи“ имат нелеката задача да обезопасят потенциално опасните язовири и съоръжения преди интензивното снеготопене, припомни земеделският министър.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:28 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Спящият бик
преди 12 години
Крайно време е за отстраняване и на самия земеделски министър! Колко гафа трябва да излязат наяве, за да се случи това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още