IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петчленен състав на ВАС отмени решение за забранена реклама на цигари

Поради неспазени съдебни процедури „Кингс табако“ и „Финкосулт“ няма да бъдат глобени с общо над 85 хил. лв., наложени от Комисията за защита на конкуренцията

12:57 | 08.03.12 г.
Петчленен състав на ВАС отмени решение за забранена реклама на цигари

През 2010 г. Комисията за защита на конкуренцията установи, че цигарената компания „Кингс табако“ (наследник на “Цигарена фабрика Пловдив“ АД) е нарушила правилата на лоялната конкуренция и затова наложи имуществена глоба на дружеството от 333 160 лв., като постанови незабавно прекратяване на нарушението, съобщиха от комисията.

Санкцията е наложена заради излъчването на рекламни клипове на цигарите „The King“ и „Merilyn Slims“ по телевизионния канал „Планета ТВ“, което противоречи на Закона за тютюневите изделия и Закона за радио и телевизия.

С решението си комисията наложи санкции и за заблуждаваща реклама на „Кингс табако“ и собственика на марката „Финансконсулт“ ЕООД заради качените върху билбордове реклами с надписи „2.80 лв. промоционална цена” на цигарите, при положение, че цените на тютюневите изделия се определят от Министерския съвет и търговците нямат право да правят подобни промоции, посочиха от КЗК. Затова двете компании са били глобени съответно с 3 и 7 хиляди лева.

Върховният административен съд (ВАС) потвърди решението на комисията за прекратяване на нарушенията и за незабавно изпълнение на решението в тази му част. Впоследствие КЗК установи неизпълнение на това свое решение от страна на компаниите и наложи санкция от 666,3 хиляди лева на „Кингс Табако“ ЕАД и 7,1 хил. лв. на „Финансконсулт“ ЕООД.

На 12 юли 2011 г. тричленен състав на ВАС потвърди решението на КЗК по същество, като заради икономическата криза намали санкциите на „Кингс Табако“ и „Финансконсулт“ съответно на 83 290 лв. и 3 560 лв.

Въпреки признатата с горното съдебно решение забранена реклама на цигарите, петчленен състав на ВАС с решение от 1 март тази година отмени окончателно решението на КЗК.

Съдът се позовава единствено на съществуващото в момента произнесено решение на тричленния състав на по-рано влезли в сила решения на районния съд в Пловдив и на административния съд в София – град, с които са отменени наказателните постановления за извършени наушения от страна на ответните дружества по Закона за тютюна и тютюневите изделия.

Несъобразяването на първоинстанционния съд с посочените съдебни решения, които се ползват със сила на пресъдено нещо, е счетено от петчленния състав на ВАС като съществено нарушение на процесуалните правила и го е мотивирало да отмени както решението на тричлениия състав на ВАС, така и на самото решение на КЗК, установяващо забранената реклама на цигари. Решението на ВАС е окончателно, съобщиха от пресцентъра на КЗК.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още