IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хладен прием от страна на катарския бизнес към България*

По време на бизнес форума, проведен днес в столицата Доха, българската страна предложи на местните инвестиционни фондове проекти за над 300 млн. евро

14:57 | 14.03.12 г. 4
<p>
	След като вчера премиерът Бойко Борисов проведе среща с катарския си колега, днес той беше приет и от емира на Катар шейх Хамад бен Халифа Ал Тани &nbsp; Снимка: МС</p>

След като вчера премиерът Бойко Борисов проведе среща с катарския си колега, днес той беше приет и от емира на Катар шейх Хамад бен Халифа Ал Тани   Снимка: МС

На българо-катарския бизнес форум, който беше открит днес от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков в катарската столица Доха, не дойдоха бизнесмени от Катар, съобщи БНР. Форумът беше организиран в рамките на тридневната визита на българската правителствена делегация, която от вчера е в Катар.

Министър Трайков оправда слабия интерес на катарския бизнес към България с това, че държавата не е сред традиционните ни търговски партньори в региона. Катар е малка страна с около половин милион местно население и не би могла да представлява голям пазар за българските стоки и услуги, поясни още Трайков.

Той отбеляза, че причините, които правят Катар интересен икономически партньор за България, са амбицията на нашата страна да има присъствие във всички държави от региона на Близкия Изток. Влиянието на катарския бизнес в целия близкоизточен регион е голямо, така че Катар може да се разглежда като разпределителен център за стоки и услуги, поясни още Трайков. 

По думите на Трайков катарските инвеститори са много взискателни от гледна точка на възвращаемост на инвестициите. „Убеден съм, че може да се намери икономическа конструкция, която да привлече и да оправдае бъдеща тяхна инвестиция у нас, заяви министърът, цитиран от БТА.

Според Трайчо Трайков българското правителство би трябвало да изчака с конкретни проекти от катарските компании, защото икономическите структури в страната са в значителна степен централизирани и решенията за крупни икономически проекти се вземат от ограничен брой структури, сред които е Катарският инвестиционен холдинг.

Катарският бизнес се интересува от мащабни проекти, които съчетават висококатегориен туризъм, изграждане на инфраструктура и земеделие.

При разговорите си с ръководствата на държавния инвестиционен фонд на Катар „Катари Диар“ и с „Катари Холдинг“ българската страна ще предложи няколко проекта, свързани с изграждането на индустриална зона и интермодален парк в Русе, икономическа зона София-Божурище, индустриален и логистичен парк в Бургас, Плевен и София плюс голям проект в областта на земеделието.

От министерството на икономиката поясниха, че общата стойност на предложените от България проекти надхвърля 300 млн. евро.

Утре министър Трайков ще разговаря с министъра на бизнеса и търговията шейх Ясим бин Абдулазис бин Хамад Ал Тани, както и с мениджмънта на „Катари Диар“ и „Катари холдинг“.

В късния следобед министърът на външните работи Николай Младенов съобщи след срещата си с държавния секретар по външните работи на Катар Халед бин Мохамад Ал Атия, че български и катарски представители са започнали работа по изготвянето на рамков документ, който ще даде възможност катарските инвестиции да влязат в страната.

Това се прави по предложение на премиера на Катар, който е поискал да се фиксират рамките на първоначалните катарски инвестиции в България, така че да се дадат държавни гаранции за всяка форма на споразумяване.

*Тексът е обновен към 17,32 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
Opiten1
преди 12 години
След "Супер Боровец" кво искате да стане?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
SEBULBA
преди 12 години
Резил... Ама иначе добра екскурзийка си спретнаха за държавна сметка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
kreditkiller
преди 12 години
Предложили са следното: Дайте ни заемат 300 млн. и ви пускаме като монополист на пазара да си ги избиете за година. Но Катарците искат да правят бизнес НЕ монополи. Тъпата психика на некадърния българин, превърнал се в бандит и народоубиец не се харесва на тези Хора. Това господа управляващи насила България
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
melon
преди 12 години
Катар не вярва на сълзи:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още