IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опозицията не подкрепя предложените персонални промени в кабинета*

Причините са липсата на мотиви за смяна на министрите на икономиката и здравеопазването и провалената политика на ГЕРБ

10:50 | 21.03.12 г. 2
Опозицията не подкрепя предложените персонални промени в кабинета*

Опозиционните партии не подкрепят промените в кабинета, стана ясно по време на дискусиите в Народното събрание днес.

В момента депутатите решават дали да освободят досегашния икономически министър Трайчо Трайков, както и здравния Стефан Константинов. За техни заместници са предложени съответно Делян Добрев (досега зам.-министър на икономиката) и Десислава Атанасова (досега председател на здравната комисия в парламента).

От парламентарната трибуна номинираната за министър на здравеопазването Десислава Атанасова заяви, че промените в здравния сектор изискват време, дебат и консенсус между лекари и политици. Промяната в здравеопазването не търпи резки промени и не трябва да правим политика от здравеопазването, а политика на здравеопазването.

Атанасова заяви, че ще насочи усилията си в посока подобряване грижата за пациентите, превенцията и профилактиката и повишаване качеството на предоставените медицински услуги.

„Давам си сметка, че няма достатъчно дълго време за реализиране на сериозни промени. Трябва да започнем да обсъждаме концепцията за Спешната помощ. В дългосрочен план ще предложа конкретни мерки и ще търся решения. Административният опит може да бъде компенсиран с много добре подбран екип от специалисти. Много по-важно от административния опит е това, че кандидатът трябва да има и определен политически опит“, каза Десислава Атанасова.

Съпредседателят на парламентарната група на Синята коалиция Мартин Димитров заяви, че предложената за здравен министър Атанасова има добро желание, но едва ли ще извърши промени в здравната система. По думите му очакванията, че в последната година ще се случи това, което не се случи години наред в сектора, е наивно.

Димитров каза, че номинираният за министър на икономиката може да направи много малко неща до края на мандата. Според Димитров никой не може да върне пропуснатите реформи, задачата е да се опази стабилността в настоящата ситуация.

Председателят на Коалиция за България Сергей Станишев заяви, че левицата няма да подкрепи предлаганите структурни промени не заради личните качества на номинираните за министри, а заради това, че няма да има никаква промяна в политиката.

Станишев каза, че една от причините е, че не са ясни мотивите за смяна и на двамата министри, но големият проблем е, че няма да има промяна в посоката на реформите.

Заместник-председателят на ДПС Лютви Местан заяви, че партията също няма да подкрепи новите министри, стана ясно от дебатите в парламента. Причините са не само отсъствието на мотиви за рокадите, но и провалените политики на настоящия кабинет. Никакви персонални промени не могат да заменят липсата на отговорност, заяви Лютви Местан.

Парламентарната група на „Атака“ също няма да гласува „за“ предложените рокади в кабинета, защото кандидатурите на Добрев и Атанасова са предложени без аргументация и не са защитени от премиера, каза лидерът на партията Волен Сидеров. Не можем да приемем тези кандидатури, заяви Сидеров. „Крайно време е министър-председателят да дойде тук и да обясни тази протурска политика. Ще правим турско-български сериали. Това е постижението на посещението на кабинета в Турция. Как да подкрепяме такава политика”, попита Сидеров.

* Актуализирано към 11.15 часа 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Монти
преди 12 години
Те министрите могат да са дошли да заметат каквито зулуми старите са направили . Четвърти в здравеопазването за три години . Тук опашката върви по бързо отколкото за козунаци.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
sonka.74
преди 12 години
Опозицията прави от формалното приемане на оставките цирк. Трябва да оставят новите министри да свършат работата за която са дошли по-скоро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още