IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата е осигурила заетост на около 70% от безработните младежи през 2011 г.

Около 20 хиляди млади хора са останали извън пазара на труда миналата година, сочи статистиката на Агенцията по заетостта

16:56 | 10.04.12 г.
Държавата е осигурила заетост на около 70% от безработните младежи през 2011 г.

През 2011 г. средномесечният брой на регистрираните в бюрата по труда безработни младежи до 29 г. е 63 690 души, или със 190 души повече от 2010 г., сочат данните на Агенцията по заетостта за младежката безработица през миналата година.

За миналата година близо 44 хиляди безработни младежи са започнали работа на първичния пазар на труда, или с 11,4% повече спрямо 2010 г. по програми и мерки на агенцията, както и чрез оперативната програма „Развитие на човешките ресурси”.

От тях 14 хиляди са били с осигурена работа, а други 30 хиляди младежи (безработни и заети) са включени в обучение или заетост. 

Преди два месеца от Агенцията по заетостта отчетоха бум на младежката безработица. Стряскащата статистика сочи, че всеки четвърти младеж в страната е без работа. По данни на държавната агенция към месец февруари без работа са близо 68 хиляди души на възраст до 29 години, като 10% от тях са висшисти.

Като мярка за ограничаване на безработицата сред младите социалното министерство започна масирана агитация сред завършилите средно или висше образование, които не могат да намерят работа веднага, да се регистрират в бюрата по труда.

Масова практика е младите хора да не се регистрират, което ги лишава от възможността да ползват държавните програми за квалификация и заетост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още