IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова инициатива ще сваля младежката безработицата

Държавата си поставя за цел до края на 2013 г. числеността на безработните млади хора да се намали със седем на сто

15:48 | 05.04.12 г. 1
<p>
	<em>Държавата ще стимулира младите без работа да се регистрират в бюрата по труда </em>&nbsp; &nbsp;Снимка: БТА</p>

Държавата ще стимулира младите без работа да се регистрират в бюрата по труда    Снимка: БТА

Държавата стартира поредната програма, насочена към решаване на един от най-тежките проблеми на пазара на труда - намаляването на младежката безработица.

В рамките на година и половина до края на 2013 г. безработицата сред младите у нас трябва да се понижи от 30 на 23 на сто. Равнището на икономически неактивните (които не учат и не работят) трябва да намалее до 19 на сто от всички безработни в страната. Към момента техният дял е 21,6 процента.

Това е задачата, която си поставя министерството на труда и социалната политика с новата инициатива "Работа за младите хора в България", която правителството одобри миналата седмица. Тя ще се реализира в периода 2012-2013 г.

Конкретната целева група са безработните или неактивните млади хора до 29-годишна възраст, като целта е през тази и следващата година да се осигури работа, стаж или преквалификация на общо 1 700 българи.

По данни на Евростат 30 процента са младежите, които са без работа в България. За две години те са се увеличили с 10 на сто и страната ни е на първо място по този критерий в целия Европейски съюз от тази възрастова група.

Инициативата акцентира върху три направления. На първо място регистриране на младите хора в бюрата по труда, за да могат да се възползват от програмите и мерките на държавата за обучение и заетост. На следващо място са мерките за повишаване на тяхната конкурентоспособност и за облекчаване на достъпа им до първо работно място.

Новата програма предвижда записаните в бюрата по труда безработни да получат назначение в рамките на четири месеца от регистрацията им. Това ще става с помощта на трудови посредници, които ще дават консултации в търсенето на подходяща професия.

Работодателите пък ще бъдат стимулирани да наемат младежи. Програмата ще осигурява на бизнеса държавна субсидия. Така в първите шест месеца собствениците на фирми няма да плащат минимална работна заплата и осигуровки, но само при условие, че задържат поне половин година служителя на това работно място.

От съществено значение е включването на младите хора в квалификационни курсове, така че хората с ниска грамотност да получат необходимите познания, за да започнат работа. Отделно ще се провеждат и професионални обучения или обучение по ключови компетентности. Целта е младите хора без трудов стаж да получат практически умения, необходими за осигуряване на бърза заетост.

Предоставянето на първа работа има решаваща роля за трудовата реализация на младите хора, смятат експерти. Ето защо в подкрепа на прехода от образование към заетост се предвижда бизнесът да поеме ангажимент да осигури значително увеличаване на работните места за стажуване на младежи, завършили средно професионално или висше образование.

Програмата се финансира основно от бюджета плюс субсидиите от Европейския социален фонд и оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

От социалното министерство разчитат на скорошен ефект за ограничаване на младежката безработица в страната. 

Преди две седмици справка на Агенцията по заетостта, изготвена за Investor.bg показа, че броят на безработните младежи, които през тази година ще имат шанс да работат или да се обучават по програмите на държавата, са с 20 процента по-малко, в сравнение с получилите тази възможност през 2011 г.

Днес парламентът прие окончателно закона за младежта, с който се определя и точната възраст на младите хора. За нуждите на статистиката и за прилагането на различни програми се определя, че в групата на младежите влизат хората на възраст от 15 до 29 години включително. 

Законът предвижда създаването на Национален консултативен съвет за младежта, който да подпомага министъра на образованието при провеждането на държавната младежка политика.

Народното събрание записа и нови изисквания за националната представителност на младежките организации. По закон една младежка организация трябва да обединява поне 900 членове и да извършва дейност на територията на не по-малко от 30 на сто от общините в страната. Най-малко 70 на сто от хората, които членуват в нея, трябва да са на възраст от 15 до 29 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Jay Gould
преди 12 години
Преди 2-3 месеца само, нямаше ли друга програмЪ, или оная вече свърши работа и се прави нова :)))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още