fallback

Борисов допуска, че е възможна „крачка назад” за Закона за горите

Кабинетът се съветва с Брюксел за прекия избор на Висшия съдебен съвет

09:12 | 15.06.12 г. 3

На третия ден след гражданските протести в София, спонтанно организирани по повод лобистките поправки в Закона за горите, премиерът Бойко Борисов призова хората да не блокират възловото кръстовище на Орлов мост, а да преместят протестите пред парламента или Министерския съвет.

В интервю пред „Нова телевизия” премиерът се обърна към природозащитниците с препоръката да изтъкнат своите доводи против закона и в диалог с народните представители да стигнат до консенсус. В случай, че мотивите им бъдат основателни, е възможно да се направи и „крачка назад” по отношение на измененията, поясни премиерът.

Борисов отново застъпи тезата, че с поправките се цели да се облекчат процедурите за инвестиции в нови писти, което било в полза на любителите на зимните спортове. 

По повод снощната акция, при която полицията задържа над 10 протестиращи граждани в София, Борисов обясни, че изрично е бил разпоредил на началника на столичното МВР да не се посяга на протестиращите, в противен случай полицаите ще бъдат уволнявани.

Премиерът лично помоли защитниците на природата да не блокират и тази вечер с протести възловото столично кръстовище, тъй като това е незаконно и полицията ще бъде принудена отново да арестува нарушителите.

На въпроса за поисканото вето върху Закона за съдебната власт, Борисов обясни, че по никакъв начин не изземвал функциите на президентската институция да вземе окончателното решение. Той определи като крайно неприемливи текстовете за избора на новия главен прокурор от Висшия съдебен съвет (ВСС).

По повод текстовете от закона, свързани с прекия избор на ВСС, Борисов обясни, че кабинетът спешно ще проведе консултации в Брюксел, като за целта още във вторник вицепремиерът Цветан Цветанов и правосъдният министър Диана Ковачева ще имат срещи в Европейската комисия.

Ако се окаже, че има възможност висшите съдии да се избират чрез пряк избор, то е възможно тази процедура да се приложи още за избора на този ВСС, обясни Борисов.    

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:01 | 14.09.22 г.
fallback