IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Норвегия премахна трудовите ограничения за българи и румънци

Работниците получиха равен достъп до пазара на труда в скандинавската държава с гражданите на останалите страни-членки на ЕС

14:27 | 19.06.12 г.
Норвегия премахна трудовите ограничения за българи и румънци

Кралство Норвегия премахна специалните правила за работници-мигранти от България и Румъния, считано от 18 юни 2012 г., съобщиха от министерството на труда и социалната политика.

Решението е на норвежкия Държавен съвет от 15 юни тази година.

С решението българските и румънските работници получават равен достъп до пазара на труда в Норвегия с гражданите на останалите държави-членки на Европейския съюз (ЕС).

След 18 юни българите, които работят в скандинавската държава, не е необходимо да кандидатстват за разрешение за пребиваване, а е достатъчно само да се регистрират в страната, посочват от социалното министерство. 

Работниците от България и Румъния в Норвегия се третираха от специални преходни разпоредби от 2007 г. насам. Максималният срок на преходните правила по споразумението, който е пет години, изтича през тази година. Това е причината Осло да изравни правата на българските и румънските мигранти с тези на другите имигранти от страните от ЕС извън скандинавския регион, уточняват от министерството.

Законопроектът, в който правителството на Норвегия предложи да бъдат вдигнати ограниченията за достъпа на българи и румънци до пазара на труда в скандинавската държава, беше внесен в края на януари.

Ограничения за достъпа на българи и румънци до трудовите си пазари все още прилагат Австрия, Белгия, Германия, Ирландия, Малта, Холандия, Великобритания и Франция. Те имат право да удължат рестрикциите до края на 2013 г.

За работа в Люксембург българи и румънци се ползват от облекчен режим на достъп до пазара на труда само за определени икономически сектори.

Българи и румънци отскоро могат да работят свободно и в Исландия. Швейцария удължи рестрикциите за български и румънски работници в строителството, чистотата, охранителните дейности и озеленяването до 31 май 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още