IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките и лизинговите дружества водят най-много съдебни дела срещу длъжници

Мобилните оператори ще заведат няколко хиляди иска заради неплатени сметки

09:34 | 22.06.12 г.
Банките и лизинговите дружества водят най-много съдебни дела срещу длъжници

Банките, лизинговите дружества и мобилните оператори водят най-много съдебни дела срещу длъжници. Исковите молби само в Софийския районен съд наброяват няколко десетки хиляди, като според деловодители броят им достига дори 50 хиляди.

Това съобщи за БТА Юлия Миразчийска, завеждащ службата "Заповедно производство" в районния съд, която поясни, че има тенденция на застрашително нарастване на тези искове.

Неотдавна единият от мобилните оператори е предупредил, че ще даде на съд за неплатени сметки няколко хиляди длъжници само през това лято.

По закон част от делата трябва да се пазят пет години, но поради увеличения брой преписки изниква проблемът със съхранението им. Четирите хранилища, в които сега се събира документацията на Софийския районен съд, не са в състояние да поберат новите дела.

Въпреки решението съдът да се премести в друга сграда, проблемът все още не намира решение. Въпреки че градският съд получи сградата на бившето ГУСВ, помещенията са необитаеми поради забавянето на процедурите за обществените поръчки за ремонта.

Бюджетът, отпуснат за този ремонт, е близо пет милиона лева, като средствата все още не са използвани, уточниха от ведомството.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още