IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производители на гилзи за цигари искат вето върху спорен текст от Закона за тютюна

Застрашени са работните места на 3 хил. души, заети в производстовто на заготовки за цигари с филтър, алармират от КНСБ

15:53 | 28.06.12 г.
Производители на гилзи за цигари искат вето върху спорен текст от Закона за тютюна

Фирмите-производителки на заготовки за цигари с филтър са поискали от президента Росен Плевнелиев да наложи вето на текстовете от Закона за тютюна и тютюневите изделия, с които се забранява производството и продажбата на така наречените гилзи за цигари, съобщиха от КНСБ.

Депутатите приеха окончателно закона в началото на миналата седмица. Освен, че беше гласувано да отпаднат държавните регулации за производството, изкупуването и търговията с тютюн, беше прокарана и спорната забранителна разпоредба за цигарените заготовки, която директно удря по бизнеса на пловдивския завод „Юрий Гагарин“.

Компанията отчете наскоро, че само през май продажбите на филтри и гилзи за цигари са нараснали с 87% на годишна база до 1,73 млн. лева. За първите пет месеца на годината увеличението при продажбите на филтри и гилзи е 133 на сто.

От предприятието бяха насрочили и протести срещу поправките, които бяха отменени след обещанието на премиера Бойко Борисов да съдейства на бранша.

Българските фирми, които произвеждат заготовки за цигари, са инвестирали около 6 млн. евро, допълват от КНСБ.

Заетите в бранша са около 3 хил. души, като работните им места са застрашени заради промените в Закона за тютюна, предупреждават от организацията.

Синдикатът призовава държавата да се намеси, за да се запази бързо развиващото се производство на заготовки за цигари.

КНСБ предупреждава, че ако спорният текст остане в сила, това ще се отрази и на приходите в бюджета заради очакваното намаление на консумацията на тютюн..

Свързани компании:

Юрий Гагарин АД(YGAG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още