IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата реколта от пшеница е близо 4,2 млн. тона

Тежко засегнати от сушата и жегата са реколтите от царевица и слънчоглед, утре в Министерския съвет ще се дискутира как да се подпомогнат производителите

15:20 | 31.07.12 г. 14
Новата реколта от пшеница е близо 4,2 млн. тона

Пшеницата от новата реколта е ожъната почти на 100%, съобщи председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите Марияна Кукушева по време на пресконференция след края на днешния Консултативен съвет по зърното.

Реколтата от пшеница през тази година достига близо 4,2 млн. т, като качеството й е най-доброто от около 20 години насам, допълни Кукушева. Това количество е напълно достатъчно за вътрешния пазар и се очаква близо половината от него да бъде изнесено, каза още тя.

Земеделският министър Мирослав Найденов допълни, че от старата реколта са останали около 350 хил. т зърно.

В момента страната ни разполага с близо 4,5 млн. т пшеница. За сравнение, по същото време миналата година общия ресурс от пшеница е възлизал на 4,034 млн. тона, посочва се в доклада, представен от Националната служба по зърното на днешния Консултативен съвет.

По думите на Кукушева над 68% от пшеницата от новата реколта е с много добри хлебопекарни качества, което е с 13% повече от добитото през миналата година качествено зърно, допълни тя.

Обезпокоителна обаче е ситуацията при царевицата и слънчогледа. Сухото и горещо време през юни и юли се е отразило неблагоприятно на двете култури в световен мащаб.

Царевицата е в основата на производството на фуражи за животновъдството, а заради сушата се очаква цените да тръгнат нагоре. В тази връзка Мирослав Найденов съобщи, че България ще поиска от европейските власти разрешение да изплати субсидиите на глава животно за 2012 г. по-рано – през октомври или ноември.

Утре в Министерския съвет, в присъствието на земеделския министър Мирослав Найденов и премиера Бойко Борисов, ще се проведе среща между животновъди, преработватели и търговски вериги, уточняват от земеделското ведомство.

На срещата отново ще се обсъди ситуацията на зърнения пазар и по какъв начин засегнатите от лошата реколта на царевица и слънчоглед да бъдат подпомогнати.

И Марияна Кукушева, и Мирослав Найденов посочиха, че тази година, заради високото качество на пшеницата, българинът ще яде най-хубавият хляб от десетилетия. Двамата подчертаха, че българският хляб е най-евтин в целия Европейски съюз и ще остане такъв.

Мирослав Найденов допълни, че „няма драма с цената на хляба“ и пак каза, че очакваният ценови ръст ще се ограничи в рамките на няколко стотинки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
0pk
преди 11 години
Ам тя държавата преди инвестираше в поливно земеделие, ама за 20+ години преход от поливното земеделие останаха буренясали хидранти и разбити канали. Сега ще имаш да чакаш държавата да инвестира в нещо такова, ама на куково лято. Всичко е в ръцете на частните инвеститори. Ако искат да ядат - да инвестират в поливно земеделие, а не да цъкат купи/продай :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
the_evil_lord_Darth_
преди 11 години
Кога държавата ще започне да инвестира в поливното земеделие? Климата ни изпреварва. Сушата редуцира културите до две три.Трябва отново да се съсзадат условия производителите да излизат на печалба дефакто, а не само на хартия и отново да се правят Отчисления за Фонд Мелиорации. Така Хидромелиоративната Система отново ще бъде възстановена и няма да има условия за наводнения или суши. Преди години Хидромелиоративната Система в цялата Държава бе изградена и поддържана така, че винаги да има вода за напояване, и колкото и дъжд да падне - водата да отива в язовирите, морето и нивите Контролирано. Сега освен да изкарват всичко създадено около язовирите - незаконно на мошениците, които въпреки, че ежедневно ни мачкат с медийни изказвания, че все не ни бивало крепят Хидромелиоративната Система на Държавата и подпират Небето и Земята на медии и управляващи, които живеят в сферата на експеримента и нямат Държава нито Тук, нито на Запад. Без значение какъв цвят са, трябва да си идат калпавите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
tonitov
преди 11 години
Кога държавата ще започне да инвестира в поливното земеделие? Климата ни изпреварва. Сушата редуцира културите до две три.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
the_evil_lord_Darth_
преди 11 години
Отново сме с пълни хамбари и с най-добро качество на пшеницата. Сега е момента зърното да се съхрани правилно и да бъде поставена, цена която да не означава износ за и без това закъсалите арабски и африкански страни, а да бъде насочен износа към европейския пазар. Цена на износната пшеница, която да позволи вместването на този вид зърно в Средната Годишна Изкупна Цена на Всички Видове Зърно - 0.57 ст/кг, а не 0.30 ст/кг както през предходните години, означава с 0.57 ст/кг Годишна Средна Изкупна Цена на Всички видове Произведено Зърно в България да възстановим като еквивалент Съотношенията на Основните Лихвени Проценти на Външнотърговските и Националните Банки в Европа от времето преди Банковата Криза у нас, когато неформално, но фактически Контролът, за добро над Всички Външнотърговски/Първа Частна Банка у нас/ банки и Национални Банки беше в ръцете на Френският Президент Франсоа Митеран и потреблението на пари в обръщение беше обвързано с нивата на глад и засищане на всеки от нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още