IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква се повишение в цената на хляба*

Основният аргумент на бизнеса е ръстът в цените на тока, горивата и зърното от началото на юли

11:41 | 24.07.12 г. 1
Очаква се повишение в цената на хляба*

Със сигурност съвсем скоро ще има увеличение на цената на хляба, обяви секретарят на Националната браншова камара на индустриалните хлебопроизводители Кольо Колев.

Той припомни, че от 1 юли се е увеличила цената на електричеството за бизнеса с 16%, цената на водата с около 5%, цената на горивата с около 10% и цената на зърното се е повишила с 35%. За последните 15 дни пък цената на брашното в различните региони се е увеличила между 15 и 20%. 

"Няма изделие, което при тези увеличения да може да поддържа същата цена. Ето защо когато говорим, че ще има увеличение, то се базира на реалностите на пазара", коментира Колев.

Той обаче не се нае с конкретни прогнози с колко ще скочи цената на хляба. По думите му всеки производител може сам да определи увеличението на цената.

Колев бе категоричен, че конкуренцията в бранша е много висока и това гарантира, че няма място за спекулации.

В началото на месеца и производителите на млечни и месни продукти също коментираха, че ще повишат цените на продукцията си, заради новите цени на електроенергията и горивата.

Има обективни предпоставки за повишаване цената на хляба, заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, цитиран от пресцентъра на ресорното министерство. Той изтъкна като причини рекордната цена на пшеницата и поскъпването на енергоносителите.

В близките седмици министър Найденов ще свика Консултативен съвет по зърното, за да се коментира тенденцията за поскъпване. На съвета ще бъде обсъдена и цената на фуража, която може да повлияе на цените на млечните и месни продукти. Върху цената на фуража може да окаже влияние и продължителното засушаване, тъй като ще пострада реколтата от царевица, допълва министърът.

Според него причината за рекордните цени на пшеницата са прогнозите за лоша реколта в Русия и САЩ, което се отразява като растящ тренд и у нас, тъй като България не е изолирана от световните пазари. 

Още новини за България четете в Dnes.b

* Допълнена към 13.30 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
kefal
преди 11 години
Не е проблем да се повиши цената на хляба у нас, стига качеството на хляба да се подобри и запази. През последните 2-3г. се наядохме на хляб правен от фуражна пшеница, защото така е по-лесно и евтино, да се каже че качеството на реколтата е ниско и давай на фуража. А можеше да се внесе по-качествена хлебна пшеница.Колкото до сегашната реколта качеството
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още