IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Премиерът атакува зърнопроизводителите заради цената на хляба

Борисов разкритикува бранша по повод въпрос на левицата за забавените субсидии за покриване на акциза на горивата, очаквани втора година от фермерите

14:10 | 06.04.12 г.
Премиерът атакува зърнопроизводителите заради цената на хляба

Всяка година даваме дотации от един милиард лева на зърнопроизводителите, както в никоя друга сфера, а не виждаме хлябът да поевтинява. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на парламентарния контрол по повод въпрос на депутати от левицата за забавените плащания на държавната помощ за покриване на акциза върху горивата, предаде БТА.

На въпроса на народния представител от Коалиция за България Корнелия Нинова защо през миналата година правителството не е изпълнило обещанията си да плати на растениевъдите 70 млн. лв. за покриване на акциза, Борисов припомни, че тези средства са се забавили заради процедурите по одобрението на помощта от Брюксел.

Нинова припомни, че през юни 2010 г. кабинетът беше подписал споразумение със зърнопроизводителите, според което те трябваше да получават годишна помощ от 70 млн. лева за по-евтино гориво.

Премиерът обясни, че през ноември 2011 година България е изпратила в Еврокомисията искането си за държавна помощ, като одобрението е дошло на 5 декември. Одобрената схема е с годишен бюджет от 70 млн. лева, разпределени на два етапа, които ще се платят чрез ваучери.

За осъществяване на схемата са необходими промени в законите за акциза и за подпомагането на земеделските производители, които скоро ще бъдат внесени в парламента, обеща премиерът.

В министерството на земеделието и храните са разработени всички документи за прилагане на схемата, обучени са и хората, която да я прилагат, каза още Борисов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още