IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Стефанов: Чуждите инвестиции в промишлеността тази година са повече

Това показва по-голяма увереност на инвеститорите, посочва директорът на Българската агенция за инвестиции

22:29 | 31.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Б. Стефанов: Чуждите инвестиции в промишлеността тази година са повече

За първите седем месеца на тази година имаме 12-15 фирми, с които работим, заявява директорът на Българската агенция за инвестиции Борислав Стефанов.

Тази година повечето са в сферата на машиностроенето, електротехника, електроника и дейностите, свързани с автомобилната промишленост. Може да се каже, че тази година има по-голям интерес в сферата на промишлеността, отколкото през последните години. Това показва по-голяма увереност на инвеститорите, казва той.

Според официалната статистика големите инвеститори в България са фирми от Холандия, Австрия, Гърция, но всъщност фирмите, с които ние работим през последните няколко години са основно немски, но това зависи от инвестиционната сфера, обяснява той.

През последите две години на фона на спада, който имаше през 2007-2010 година, миналата година имаше слаб ръст на инвестициите, което донякъде повтаря тенденциите в световен план. Мисля, че тази година отново ще има ръст на инвестициите от 10 до 20% спрямо предишната година.

Трябва да се има предвид, че при нас инвестициите се делят основно на две групи. Едната е тези в производство, телекомуникации, енергетиката, които винаги са били в размер до 1,5 млрд. евро годишно и не се променят особено много в резултат от кризата.

Другата група са инвестициите във финанси, недвижими имоти и търговия, които пък са много променливи и до голяма степен те определят общия размер на инвестициите у нас. Най-вероятно 2012 година, като общ размер на инвестициите, ще бъде малко по-добра от 2011 година, каза Стефанов. 

(БНР)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още