fallback

С. Дянков: Правим така, че в края на мандата доходите на хората да са по-високи

От догодина ще се повишат всички пенсии, ДДС- ставката остава без промяна, потвърди финансовият министър

10:45 | 01.08.12 г. 3

С новия модел на заплащане в държавния сектор и администрациите, който влиза в сила от днес, се оказва, че заплатите на чиновниците ще скочат с около 20 процента. Това съобщи вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков в интервю за bTV.

Заплатите в администрацията ще надскочат ръста на инфлацията през последните три години, коментира Дянков. Той прогнозира, че тази година инфлацията ще е около 2 процента, тоест по-ниска от миналата година, което според него означава, че след планираното повишение на пенсии и минималната заплата реалните доходи на хората ще се увеличат.

„Правим така, че хората в края на мандата да са по-добре не само от магистрали и музеи, а и доходите им да са по-високи от това, с което са свикнали в средата на 2009 година. Оттук нататък на нас ни трябва ръст на икономиката. В тази международна среда е трудно да се направи повече“, коментира вицепремиерът. 

По повод на изказването, че правителството ще увеличи пенсиите от догодина, Симеон Дянков отговори, че от 2013 г. няма да се вдига само минималната пенсия, както беше направено през май тази година. Ще бъдат направени разчети дали увеличението да е пропорционално за всички пенсии с 8%, или за по-високите пенсии да бъде само с ръста на инфлацията, а на ниските - с малко повече.

Финансовият министър посочи, че най-вероятно ще се работи върху вторият вариант.

На въпрос дали ще има пари за 13-та пенсия или коледни добавки Дянковкоментира, че не е привърженик на коледните добавки, тъй като те са еднократна помощ и не променят принципа на заплащането. „Дори да има допълнителни пари за пенсии в този бюджет, вместо да се дават като коледни надбавки наведнъж, просто ще влязат като постоянен процент. По този начин от година на година пенсионерите ще печелят постоянно, а не да кажат ето това беше веднъж и сега искаме повече“, посочи финансовият министър.

Вицепремиерът призна, че едва ли пенсионерите ще останат доволни от това увеличение, което ще получат, и винаги ще има коментари „искаме още, още и още“. „На тях им се иска да имат средните за Европа пенсии. Това няма как да стане в един мандат, но може да стане в два, заяви Дянков.

Вчера финансовият министър съобщи, че от следващата година ще бъде повишена и минималната работна заплата с 20 лева до 310 лева.

На въпрос дали ще се намали ДДС-ставката, както се обсъждаше в началото на годината, вицепремиерът коментира, че е имал такава идея, но се е отказал от нея, тъй като и мнозинството, и опозицията в парламента не искат това да стане.

„Не смятат, че това е добра идея. Препоръката и от мнозинството от ГЕРБ е да се фокусираме върху доходите. За следващата година няма да има промяна в ДДС, нито ще се увеличава, нито ще се намалява, нито ще има диференциация, както от време на време се говори“, посочи Симеон Дянков.

По отношение на бюджетите на министерствата за следващата година финансовият министър каза, че размерът им ще е същият като през тази и следващата година. „Всяко министерство иска повече, но няма да стане. В реално отношение това означава, че дори ще се намали бюджетът им заради инфлацията“, обобщи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:55 | 14.09.22 г.
fallback