fallback

Общината може да облекчи правилата за паркиране в центъра на София

Столичният кмет Йорданка Фъндъкова прозира политически подбуди в протеста на гражданите

15:16 | 15.08.12 г. 2

Кметът на София Йорданка Фандъкова е изискала от общинските съветници да внесат предложения за промени в новите правила за паркиране в центъра на столицата, които да облекчат живеещите в центъра на града, предаде БТА.

Фандъкова изрази готовност да чуе всички граждански възражения по повод въвеждането на годишни винетки за паркиране, които струват от 100 до 150 лева за притежателите на автомобили, които живеят в "синята" и "зелената" зона на столицата.

За тази вечер е насрочен протест от недоволните граждани, който според Фандъкова започва да се политизира, а представители на различни политически сили "се присъединяват към този протест или може би са в основата на организирането му".

"Никой не обича да плаща или да му се увеличават плащанията, но въпросът е да си отговорим всички заедно дали  искаме да облекчим центъра от вредните газове, от шума и от автомобилите, паркирани безразборно. Другата алтернативата е да няма "синя зона" и всеки да паркира, където си иска, но това няма да облекчи нито живеещите, нито пътуващите към центъра", коментира столичният кмет.

Фандъкова припомни, че по-рано тази година тя самата е поискала отлагане на промените за паркиране в столичния център с една година, за да може през това време да бъдат изградени подземните буферни паркинги и да се пусне вторият лъч на метрото.

"Разбирам гражданите, които живеят в центъра, но не разбирам отрицанието на всяка цена от опозицията, за да не може да се решава нито един проблем на града", коментира столичният кмет.

Вчера стана ясно, че гражданското движение "ДНЕС" е събрало над 15 хил. подписа на софийски жители, които са против новите правила за паркиране в столицата. От организацията вече са внесли иск за отмяна на наредбата в Софийския административен съд.

Същевременно сборният пункт на днешния протест е в 17 часа пред паметника на Патриарх Евтимий. Негови организатори са гражданската инициатива "Стожер" и Facebook групата "Не на данък паркинг".

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:19 | 09.09.22 г.
fallback