IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общината може да облекчи правилата за паркиране в центъра на София

Столичният кмет Йорданка Фъндъкова прозира политически подбуди в протеста на гражданите

15:16 | 15.08.12 г. 2
Общината може да облекчи правилата за паркиране в центъра на София

Кметът на София Йорданка Фандъкова е изискала от общинските съветници да внесат предложения за промени в новите правила за паркиране в центъра на столицата, които да облекчат живеещите в центъра на града, предаде БТА.

Фандъкова изрази готовност да чуе всички граждански възражения по повод въвеждането на годишни винетки за паркиране, които струват от 100 до 150 лева за притежателите на автомобили, които живеят в "синята" и "зелената" зона на столицата.

За тази вечер е насрочен протест от недоволните граждани, който според Фандъкова започва да се политизира, а представители на различни политически сили "се присъединяват към този протест или може би са в основата на организирането му".

"Никой не обича да плаща или да му се увеличават плащанията, но въпросът е да си отговорим всички заедно дали  искаме да облекчим центъра от вредните газове, от шума и от автомобилите, паркирани безразборно. Другата алтернативата е да няма "синя зона" и всеки да паркира, където си иска, но това няма да облекчи нито живеещите, нито пътуващите към центъра", коментира столичният кмет.

Фандъкова припомни, че по-рано тази година тя самата е поискала отлагане на промените за паркиране в столичния център с една година, за да може през това време да бъдат изградени подземните буферни паркинги и да се пусне вторият лъч на метрото.

"Разбирам гражданите, които живеят в центъра, но не разбирам отрицанието на всяка цена от опозицията, за да не може да се решава нито един проблем на града", коментира столичният кмет.

Вчера стана ясно, че гражданското движение "ДНЕС" е събрало над 15 хил. подписа на софийски жители, които са против новите правила за паркиране в столицата. От организацията вече са внесли иск за отмяна на наредбата в Софийския административен съд.

Същевременно сборният пункт на днешния протест е в 17 часа пред паметника на Патриарх Евтимий. Негови организатори са гражданската инициатива "Стожер" и Facebook групата "Не на данък паркинг".

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:19 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 17 rate down comment 0
visa
преди 11 години
Другата алтернатива е да се изградят подземни паркинги за които само се обещава и говори, да се премахне синята зона в центъра и там да се паркира надземно единствено от живущите срещу издаване на безплатна карта. За останалите които искат да паркират в центъра остават платените подземни паркинги. Но никой не иска да пипне златната кокошка - синята зона, а само я разширяват. За справка средна печалба на ден преди разширението и поскъпването е около 100 хил.лв., но никой не пита къде отиват тези пари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 0
Vast
преди 11 години
Понеже кметицата се пряви на приятно разсеяна, да поясня защо аз ще се включа в протеста.1. Облагането ми със 150 лева на година (както и на всички притежаващи автомобил и живеещи в синята зона) допълнителен данък само защото живея в центъра.2. Документите които изисквате за винетките са меко казано безумни.Останалите промени в "зоните" са горе-долу (защото и там има някои идиотщини) разумни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още