IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До края на годината се въвеждат облекчения при покупка на електромобили

Собствениците на еко колите няма да плащат местни данъци, винетки и такси за регистрация

13:24 | 09.08.12 г.
<p>
	<em>Една от зарядните станции за електромобили в София </em>&nbsp; Снимка: БТА</p>

Една от зарядните станции за електромобили в София   Снимка: БТА

Още до края на годината правителството предвижда да влязат в сила данъчни и административни облекчения при покупката на електромобили. Това съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев при днешното откриване на поредната зарядна станция за еко автомобилите.

Редица европейски държави въвеждат много по-агресивни стимули за покупката на екологично чистите коли, като в държави като Франция например при подобна покупка се покриват до 7 000 евро от цената.

„На този етап България не може да си позволи подобни финансови насърчения, но в националния план за стимулиране, който правителството се очаква да обсъди до края на август, ще се въведат данъчни преференции“, поясни министър Добрев. 

Собствениците на електромобили няма да плащат местни данъци и такси и ще бъдат освободени от покупка на винетка и плащане на такси за регистрация на автомобилите.

Някои общини като столичната например залагат допълнителни облекчения за чистите коли, които са освобождени от такса за паркиране в „синя зона“. Тази преференция може да бъде въведена и от останалите общини у нас, каза Добрев. Екоколите биха могли да се движат и бус лентите, тъй като на този етап техният брой е малък и не биха пречили на движението на градския транспорт.

От името на компаниите от клъстер „Електромобили“ председателят Иван Костов посочи, че България трябва да се включи в цялостната европейска програма, която предвижда до 2025 г. половината от автомобилните транспортни средства да бъдат екологично чисти.

„Икономическата полза от електромобилите е безспорна, тъй като за изминаване на 150 км собственикът плаща само 11 лева, което е над 2,5 пъти по-евтино от пътуването с дизелови автомобили“, посочи още министър Добрев.

След 2014 г. се предвиждат инвестиции в инфраструктурата като електростанции и други съоръжения от инфраструктурата, поясни още той. В по-далечно бъдеще е възможно чрез Националния доверителен екофонд също да се приложи схемата за насърчение при покупката на електрическите транспортни средства, но Добрев не се ангажира с по-конкретна информация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:46 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още