IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България очаква сериозен ръст на инвестициите от Китай

Китайски компании проявяват интерес за изграждането на индустриалната зона в Божурище, съобщиха от министерството на икономиката

16:30 | 24.08.12 г. 1
България очаква сериозен ръст на инвестициите от Китай

Китайската провинция Гуандун възнамерява да разшири сътрудничеството си с България, като сред приоритетните области за развитие ще бъдат електроника и електротехника, информационни технологии, химическа и фармацевтична промишленост; машиностроене, логистика, хранителна промишленост; земеделие и здравеопазване.

Това съобщиха от министерството на икономиката по повод подписания меморандум за сътрудничество на България с китайската провинция. Документът беше парафиран от зам.-министъра на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов и Лиян Гуйсюан, съветник в Департамента за външна търговия и икономическо сътрудничество на провинция Гуандун.

През миналата година капиталовложенията само от тази провинция се изчисляват на 240 млн. долара, което е с 33 % повече от предходната година, припомниха от министерството на икономиката. 

За 15-годишния период от 1996 г. до 2011 г. размерът на китайските инвестиции в България е бил около 56 милиона евро, докато само през изминалата година в българската икономика са вложени 41 милиона евро, но тези цифри не отговарят на потенциала, който има икономиката на Китай, заяви зам.-министър Маринов.

Сред приоритетните проекти са и тези за изграждане на индустриалната зона в Божурище, като вече са подписани договори с две китайски фирми, а се подготвя договор и с Шанхай, посочи още Маринов

Общата площ на индустриалната зона е 2 млн. квадратни метра, като има възможност да бъде разширена с още 800 хиляди кв м.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:49 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
crazy_moni
преди 11 години
Китайчетата купиха вече половин Манчестър Юнайтед! Сега ще изпокупят кой знае какво в България, ама по-добре да има някакво движение, а не да се тъпче на едно място.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още