IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Активен интерес от чужденци към агросектора у нас

Китайци планират 100 млн. лв. инвестиции в земеделски земи, бизнесмени от Йордания пък ще правят логистичен център за животновъдна и земеделска продукция

12:01 | 13.05.11 г. 2
<p>
	Министър Найденов с представители на китайския бизнес. <em>Снимка: МЗХ</em></p>

Министър Найденов с представители на китайския бизнес. Снимка: МЗХ

Китайски компании се интересуват от инвестиции в българското земеделие, а бизнесмени от Йордания имат интерес към вноса на животни от България. Това е станало ясно след срещи на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов с бизнес делегация от Китай и с представители на индустриалната камара на Йордания, съобщиха от пресцентъра на земеделското министерство.

Китайската корпорация Tianjin State Farms Agribusiness Group Company възнамерява да обработва близо 100 хил. декара, е обявил при срещата вицепрезидентът на фирмата Ли Лиян Суо.

Плановете са да бъдат инвестират над 100 млн. лв., основно в покупка и арендоване на плодородна земеделска земя в Северозападна България. Заявен е вече интерес към плодородни терени във Видинско, Врачанско, Монтанско и в Странджанско, около Елхово и Ямбол.

Основните култури, които ще се отглеждат, са  царевица, люцерна и други култури за фураж, ктоито ще се изнасят за Китай. До момента САЩ е главният вносител на земеделска продукция в Китай, е обяснил азиатският бизнесмен.

Интерес към покупка на обработваема земя са заявили и бизнесмени от Йордания. При срещата с министър Найденов арабските предпиремачи са обявили плановете си да изградят логистичен център в България за износ на животновъдна и земеделска продукция за Йордания и арабския свят.

През юни в страната се очаква да пристигне голяма бизнес делегация от Йордания, съобщиха още от земеделското министерство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Isumu
преди 12 години
От двете по малко :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
melon
преди 12 години
Найденов ли е нисък, или китайците са високи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още