IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ниската квалификация на кадрите вече е проблем №1 за туризма ни

Не лошата инфраструктура, а липсата на добре образован персонал спъва конкурентоспособността на туристическия отрасъл, смятат експерти

10:19 | 29.08.12 г. 34
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Експерти в туристическия бранш алармираха за спешна нужда от държавна стратегия за обучението на кадрите в туризма.<em>&nbsp;</em><em>Снимка: By Dima Dmitrijev &nbsp;Лиценз: Creative Commons</em></p>

Експерти в туристическия бранш алармираха за спешна нужда от държавна стратегия за обучението на кадрите в туризма. Снимка: By Dima Dmitrijev  Лиценз: Creative Commons

Ниската квалификация на кадрите в туризма вече е основен проблем за конкурентоспособността на туризма в България, като измества лошата инфраструктура, която доскоро беше най-голямата пречка за развитието на успешен туризъм.

Ако досега основна спънка за превръщането на туристическия отрасъл във водещ за икономиката ни беше инфраструктурата и липсата на достъп до туристическите забележителности, маршрути и дестинации, то сега липсата на високо образован персонал в сектора пречи за развитието на успешен туризъм у нас.

Около този извод се обединиха представители на туристическия бранш, експерти и преподаватели по туризъм на кръгла маса, посветена на проблемите с професионалната компетентност на човешките ресурси в туризма.

Първият основен проблем на туризма ни в момента е възприемането му като сезонен отрасъл, заяви проф. Мария Воденска, преподавател в специалност „Туризъм“ в СУ „СВ. Климент Охридски“. Работещите в сферата на туристическите услуги мислят за туризма като временно явление, разчитат на поговорката „ден година храни“ и затова не полагат никакви усилия да усъвършенстват знанията и уменията си.

На второ място проф. Воденска посочи все по-засилващата се тенденция към изтичане на кадрите в чужбина заради възможността за по-успешна кариера и по-високото заплащане. Иначе българската система на обучение е на високо ниво, признава експертът. Проблемът е, че се къса връзката между теоретичната подготовка и прилагането й на практика, каза проф. Воденска. 

Тя припомни добре познатата световна практика, при която във всяко туристическо предприятие се заделя процент от приходите за усъвършенстване на квалификацията на персонала. „В България се хвърлят огромни средства за материална база – мебели, климатици, техника, но не и за обучение на персонала, който реално осъществява връзката с клиента. Крайно време е бизнесът да разбере, че туризмът е преди всичко кадри“, обобщи експертът.

Тя допълни, че трябва да се акцентира върху квалификацията и развиването на уменията на място, а не задължително в учебното заведение, което е широко популярно в цял свят, но не се прилага в България.

Председателят на туристическата камара проф. Цветан Тончев акцентира върху това, че трябва да се обърне внимание на квалификацията на кадрите, които обучават персонала и на тяхната практическа подготовка. Според него един теоретик задължително трябва да е преминал през всички стъпала и на практиката, за да преподава туризъм.

Професор Васил Гъдев, който е дългогодишен директор на гимназията по туризъм в София, изказа мнение, че в основата трябва да бъде подготовката на средния кадрови потенциал. Той обърна внимание, че България сериозно изостава от страните в ЕС и като квалификация на хората, и като материална база за обучението им. Той открои като съществен проблем липсата на държавна стратегия за развитието на кадровия потенциал в туризма, който рефлектира в ежегодната липса на добре подготвен персонал по курортите ни.

Фактът, че много хора, които не са компетентни да работят в сектора, започнаха  да развиват туризъм, търсейки бърза печалба, е допълнителен недостатък, смята Цветана Маринкова от частен колеж по туризъм в София. „Туризмът не е просто разходка до Черни връх, а сложен комплекс от продукти и услуги, поднесени от висококвалифициран персонал, каза Маринкова.

Позицията, че страната ни се нуждае от постепенно надграждане на професионалното образование в туризма беше защитена и от представителя на министерството на икономиката Десислава Михалевска. Тя застъпи тезата, че средното образование трябва да дава изпълнителски кадри, а мениджърите да минават през по-ниските степени на квалификация, за да заемат ръководни длъжности. Трябва да се работи и върху прилагането на интерактивни методи на обучение на място, да се засилят гъвкавите форми на заетост в туризма, допълни Михалевска. Очакванията са новият Закон за туризма, който есента ще се гледа от Народното събрание да реши проблемите в тази посока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

34
rate up comment 0 rate down comment 0
TIM
преди 11 години
11 Това лято нещо се обърках и ходих на Златните в аква парка 100 лв. за двама възрасни е дете на 8 години - ОК. На входа ме тарашиха кат *** хванат на метопрестъпление, да не би да внасям храна или напитки.Туристи от Бг почти липсваха - основно русначета от детски лагери - явно им е включено в пакета. Персонала - боже пази България!Бармани, сервитъори, охрана - хора лица и фейсове излезли от прихиатрична клиника, движещи се като душевно болни, реагиращи неадекватно или нереагираши въобще поради немощ, недъг или ментално заболяване - гротеска като филм на Фелини ( да не обиждам режисъора). Може Масларова да ги пратила!За каква квалификация на кадрите се говори в тази статия?То аз несрешнах нормало изглеждащи и реагиращи хора - хора нямаше!Имаше ботове и *** творения - хомо сапиенс не срешнах в Варна, в София е доста по-добре с кадрите! Та к'ви кадри к'вки пет лева, то хора няма ти кадри - отде от космоса ли ща дойдат да бачкат за 200 лв. на месец три месеца в година?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 0 rate down comment 0
TIM
преди 11 години
10 Страхо - Масларова и да им прати клиенти - те ще са по-неплатежноспособни и от тези туристи които ги имат в момента - дядо и баба англичани ( за мен са *** всички англичани - ако могат да изкарат и някой лев докато са на почивка) на по една бира с две чаши! А мен платежноспособия ще ми се наслаждават хотелиери по други места където се ходи на почивка и вълнуващи перживявания, а не в стая спане на ден!Страхо - само за теб пояснение за вълнуващо преживяване - рецепсиониска Юлията от вашия клас ама това преди 20 - 25 години!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 0 rate down comment 0
TIM
преди 11 години
9 BG инвеститорите са пишман хотелиери - да поясня:- 3 месеца сезон пълна заетост 200 стай x 30 дена x 3 месеца x 100 лв. = 1,800,000 лв./ 12 = 150,000 лв. месечен оборот, да речем че работят с 300 % надценка = 50,000 лв. gross margine извадим плащания за лихви амортизации, Р.З осигуровки преки и непреки данъци едва ли могат да очакват повече от 5 бона на месец. А сега да си сравнят и възвращаемост от инвестиция и да не се оплакват за дет нямат акъл! Да поясня - печалбата им не зависи толкова от цена и надценнка брой туристи леглова база, колкото - пряко от сезонноста!Могат да се надяват само на промени в климата, по мои сметки олоко 8-9 месеца сезон по морето може да има смисъл да се инвестира!to be continued....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 1 rate down comment 0
TIM
преди 11 години
6 Древна история - да има, но хотелиерите по света я управляват и разказват по - добре.7 Приключения - да има във всякакви негативни аспекти(от настаняването до изчезване на лични вещи и мародерстванещо което да те зарежда, приключения събития нещо за което да разказваш като се върнеш от почивка =0 ( Пиянски изпълнения и секс истории не се броят тва е друго не туризъм или почивка, макар че някои хора така си почиват,но за повечето секса и пиенето би трябвало да са ежедневие; все пак говоря за нормални хора)8 Искам като отида на почивка да почивам и се забавлявам - не искам ежедневие - стая, душ кабина, храна, басейн, пиене, купон, секс - измислето го толкота ли е трудно!!!! И защо тряба да плащам за спане на ден????????Не може ли да плащам за всичко друго но не и за спане - като Ви давам пари очаквам повече! По нормалните места се плаща за престой и включени повече или по-малко екстри.to be continued...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Здрасти ***"Аз като отивам на почивка да не съм бездомен и да идвам във вашия хотел да се наспа? Аз си имам апартамент в София и Варна. И ще си ям където и когато си искам!":D Много им пука. Масларова или заместничка нейна, вероятно, пак ще им прати клиенти /пациенти/ с пари от бюджета. Ти, като не щеш да почиваш в хотелите им доброволно, има и други начини да те накарат да платиш. Нали се сещаш - през бюджета. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 2 rate down comment 0
TIM
преди 11 години
Не ме интересува колко ви е луксозна вратата на стаята, душкабината, джакузито, лоби бара, колко Ви е секси рецепсиониската. Тези неща си ги имам и в къщи!Вие хотелиери какво интересно можете да ми предложите!1 Мръсно море вонящо на водорасли и тиня, никаква видимост никви рибоци никъв живот (роден съм във Варна) - Басей в най-добрия случай 2 или 3 мерси има по добри дестинации за същите условия и пари.2 Евтин алкохол - да а *** не пия - ако намеря каса уски или каса Швепс без оглед на стойноста им (евеноално да продам ускито) вервайте ще предпочета Швепса!3 Красиви и евтини жени -мит- обоколил съм половината свят - вервайте евтиното излиза скъпо, а удоволствието не ти е гарантирано! По - добре пробвайте Тайлант - Патая или Пукет , Бразилия Мартиника Венецуела или Колумбия.4 Анимация за деца и забавления за възрасни - клони към нула.5 Забележителности които да видя и да ме впечатлят? ( не ми говорете за Перпирикон и Несебър камъни и руини има навсякъде!)to be contunied...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 2 rate down comment 0
TIM
преди 11 години
Привет на всички,Здравей Страхо!Нека да изкажа и аз моето мнение. Сега е лято и тази статия според мен визира по -скоро морския туризъм. Лично за мен е бесмислен тоя бизнес! Заровените пари в хотели по черноморието биха имали по-голяма възвращаемост в някой друг сектор или друга държава! Имали са ги дали са ги - толкова могат. "хотелиери' в бг - според мен тези инвеститори - друго и небиха могли да работят! жалко за парите им жалко и за страната!Да направиш хотел с 3 месеца сезонна заетост - за мен е загуба на капитал, време, нерви и пари. За мен е по логично в северни държави да се строят иглута вместо къщи, щото имат сняг и миносови температури поне 3 месеца!А имам и въпрост към всички тези инвестирири и хотелиери:Защо очаквате да плащам за спане на ден?Аз като отивам на почивка да не съм бездомен и да идвам във вашия хотел да се наспа? Аз си имам апартамент в София и Варна. И ще си ям където и когато си искам!to be contunued....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
"Разбирането ни при нас е много погрешно и акцентиращ върху секс и фантазии!"Имайки предвид произхода на болшинството от собствениците на хотели и не само, няма нищо чудно в това. Тази практика /с акцентирането.../е повсеместна. Достатъчно е да им погледнеш рекламите! ..."дини" "сладоледи" и прочие акценти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 2 rate down comment 0
valvano
преди 11 години
Интересно е че никой не засегна темата и за презастрояването на курортите ни. Не съм чувал някой платежоспособен(и не само) турист да мечтае да почива в пренаселен курорт. Затова тук сме посещавани от хора с ограничени финансови възможности - защото просто това им е по джоба. Разбира се съм съгласен за квалификацията на персонала, методиката за подбор, условия за работа, заплащане и т.н.:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 0
barf
преди 11 години
Дори да са само жени управители и мениджъри, няма лошо...иначе го обръщаме сексизъм. Проблемът, е че нямаме система и екип, който да обучава екипи като световните вериги на Стар Уъдс. Където и да са техните хотели, винаги обслужването е на много високо ниво с характер и стил! Разбирането ни при нас е много погрешно и акцентиращ върху секс и фантазии! За това сме на това дередже!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още