IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данъкът върху лихвите – за или против?

Вижте част от читателските коментари по темата от Facebook страницата на Investor.bg

11:44 | 13.10.12 г. 11
Автор - снимка
Редактор
Данъкът върху лихвите – за или против?

След като в сряда (10 октомври) след заседанието на Министерски съвет финансовият министър Симеон Дянков изненадващо съобщи, че от началото на 2013 година всички депозити в банките ще бъдат обложени с 10% данък върху лихвите, ви представихме и първите коментари на експерти и политици по темата.

След като Investor.bg публикува в профила си във Фейсбук темата „Данъкът върху лихвите. За или против?“ въпросът предизвика интереса на читателите и събра значителен брой коментари.

Представяме ви най-интересните от тях, групирани в две части - „За“ и „Против“
предложението.

„Против“ предложението за данък върху лихвите

Stoyne Vasilev
Това, че го има във всички останали страни от ЕС, не е основание да се въведе и у нас. Този данък няма да разклати банковата система, но ще накара много хора да пренасочат парите от депозитите си в други форми на инвестиции, за да си "спестят" този данък. Не ми хареса и начина, по който се обяви този данък ". Ще вземем от богатите и ще дадем на бедните (пенсионери)". Дянков дори не прилича визуално на Робин Худ.

Li MD Van Heaven
.. ''министър'' Дянков да поразгледа какви са лихвите по кредитите в другите държави и след това да облага лихвите по депозитите...ама там излиза с номера, че не може много да се меси в политиките на банките...значи за едно може, а за друго - не?... странен начин на мислене (меко казано)

Georgi Pavlov
Твърдението, че данъкът ще доведе до отлив от спестяването в банките, не е базирано на факти. Данъкът ще доведе до около 0,5% по-малка доходност от депозити, а вече станахме свидетели на много по-голям спад. И какво? Ръстът на спестяванията се повиши. Аргументът „за“ данъка не е, че го има в ЕС, а че облагаме всички доходи с 10%. Нали това беше целта - всички да плащат еднакъв данък. Защо да имаме преференции за capital gains? Защото имащите такива доходи сме по-богати, властни и хитри?

Teodor Georgiev
Не навсякъде в ЕС се облагат лихвите. Освен това има минимален депозит или лихва, които не се облагат. Освен това, лихвите от банкови депозити не са единственият доход, който не се облага в България. Освен това, ако наистина целта е да се облагат по-богатите, то нека въведат нова ставка за подоходното облагане за хора с високи доходи. Освен това, големите депозити богатите ги... основно през фирми, които пак ще му намерят начина. Явно е едно: управляващите вчера загубиха изборите и очевидно се мазнят на олигарсите!

Изцяло погрешно мислене. В условия на криза трябва да се мисли как да се увеличи производството и потреблението, а не как да се щипе повече от населението...

Nikolai Nedkov
Твърдо "против"! Всяка държава с ефективен държавен апарат облага доходите на гражданите си преди те да са спестили. Облагат се заплатите на работещите, облагат се наемите на реститутите, облагат се доходите от сделките с недвижимост. Не виждам логиката да се облага допълнително, това което хората са спестили. Логиката да облагаш спестовните хора заради това, че са достатъчно разумни да спестяват, а да не харчат, противоречи на здравия разум. Нещо повече, в момента лихвите по депозитите на генерират печалби, защото едва покриват инфлацията. Така че си става дума за чист пладнешки грабеж. Срещу подобни данъци обществото ни трябва да се бори с всички възможни средства. А който плаче, че в ЕС било така, та ние пак трябва да подражаваме, да си държи спестяванията там. Тук при стандарта на живот, който имаме, идеята е престъпление срещу народа.

Правителството вече три години не успява да намали своите собствени разходи, контрабандата само расте, все още сме далече от усвояването на европейските фондове на адекватни за икономиката ни нива, събирането на данъци продължава да бъде неефективно /пълно е с куп фирми, които не осигуряват служителите си на пълните суми на заплатите им/, та на фона на всички тези провали, да тръгнеш да съдираш още една кожа и то от хората, които спестяват т.е. осигуряват кредитен ресурс за банките, за да могат те да финансират икономиката, си е направо престъпно нахалство!

Vencislav Dimitrov
Това е фундаментален въпрос за мен - дали лихвите изразяват добавена стойност към богатството на нацията или не - съответно дали да се облагат или не. Аз лично смятам, че не са и не бива да се облагат. Въпросът е, че това е показателно за състоянието на икономиката и бюджета - продънени отвсякъде.

„За“ предложението за данък върху лихвите

Radoslav Kozovski
Твърдо "За", но Дянков, когато дава такива предложения трябва да даде на хората алтернатива. Имайки предвид беззаконието, което е обсебило нашия капиталов пазар и измамите през последните няколко години там, хората трудно биха си сложили спестяванията в някой фонд, което е практика в нормалните страни.
Целта на такъв данък е да се намалят депозитите и да се налеят спестяванията на хората в икономиката, но както казах по-горе, когато се правят такива предложения трябва да се дадат алтернативи. Липсата на инвестиционни банки, доверие във фондове и всякакъв друг тип инструменти, в които хората да си вложат спестяванията с цел развиване на икономиката липсват. Има само измами от страна на мажоритари, неработеща КФН и БФБ и банки, които са по-скоро лихвари. „За“ данъка, но успоредно с алтернативи.

Ekaterina Kabakchieva
„За“. Единственото неприятно е, че няма как да се въведе прогресивна скала с необлагаем минимум, с която да отпаднат много малките депозити, защото логиката на плоския данък не е такава... и това ще доведе най - вероятно до затруднения за хора, които ще платят 3 лв. данък и ще им се наложи да подават ГДД, само заради това.

Christophe Popov
Аз съм „За“. Не, че обичам да плащам данъци, но трябва и да се инвестира в икономиката, не само да се кътат пари във влогове. От друга страна, смятам, че трябва да се облагат само големи суми. Да има например праг и да се изисква декларация за малки суми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Добре. Съгласих се. Да обобщя написаното в поста ти: По един или друг начин е краднато и извършилите действието са се обогатили / това е единствения мотив за подобни действия/! Сега....къде са парите и как да си ги вземем като общество обратно от такива хора!? цитат- "винаги има начини , но трябва здраво дупе и работа. Без да съм профисионалист , мога да предложа начини и методи , които са известни на икономистите , но тука опира до:- политическа воля "... край на цитата.Твърдя , че Данъкът върху лихвите е израз на такава политическа воля. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 0
Бай Сашо
преди 11 години
STRAHO , винаги има начини , но трябва здраво дупе и работа. Без да съм профисионалист , мога да предложа начини и методи , които са известни на икономистите , но тука опира до:- политическа воля - административен опит , мениджърски- изпълнители / събирачите / - достатъчно квалифицирани и много добре заплатени , мотивирани , държавна защита на сигурноста им , с контрол на дейноста им и жестоки наказания за издънилите се.- да се пипнат няколко закончета- без чадъри и закрила /варненсия бирен бизнесмен / България е малка страна , всички сме брад'чеди , всичко се зае..... Действителен пример - социална министърка плачеше и се вайкаше преди няколко години с 2 или 2,4 процента да увеличи пенсиите , а в нейния депутатски район имаше предприятие с над 1000 човека който се осигуряваха на минимална заплата , а вземаха още 1000 лв отгоре - това го знаеха десетки хиляди хора. Това и сега е масова практиа , STRAHO колко такива познаваш , още повече от летния черноморски бизнес / Варна /.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
"Честните хора вече сме или ще платим от заплатите си ..."Въпроса е как да вземем пари от нечестните по честен начин !? Предложения?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 1
Vesko94
преди 11 години
Твърдо "против" нови данъци за обикновенните граждани. "За" въвеждане на по-високи данъци за богатите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
Бай Сашо
преди 11 години
На голия цървулите(или кой не може да раздели на две магарета сламата) Долните ми мисли тръгнаха от задните желания на правителството на герб изказани от Дянков за данък върху лихвите на депозитите на физически лица. Знаем какви за лихвите максимално 2% / за едномесечен депозит - всички са горели и при поредната катастрофа да си ги изтеглят бързо и по-безболезнено / , а инфлацията е от 4 до 15%. Значи в най-добрия случай вече сме назад с 2% , а правителството на герб добавя още 1% и загубата става 3%. Какво искат да вземат още - на голия цървулите ли ... Честните хора вече сме или ще платим от заплатите си :-19 % удръжки от заплата , определени от правителството на герб, независимо как ги наричат данъци , осигуровки или чиновническо безхаберие-20 % - ДДС-местни данъци и такси определени/рамкирани от правителството на герб-застраховки определени от правителството на герб / когото никого не предпазват и обезщетяват това е класически маиотски стил държава и групировка / Сигурно има и други , но това стига - от големите ни заплати вече липсват 50% , а правителството на герб иска ли иска ..... И да не забравяме , че парите ни три пъти изгоряха.... , сигуност на парите в банките а. Как си я представяме обикновенните хора Държавата чрез правилата , създадени и организирани от институциите да се осигури добруването на народа външна и вътрешна сигурност, свобода , поддържане на цивилизован стандарт на живот , помощ на безпомощни и т.н. и т.н. Но за всичко това трябват пари ето Ви няколко идеи без да сме учили и работили в белите държави :-да се съкрати 75% от полицията - тя сега пази политически лица и мероприятия . Всеки да си плаща като иска да го пазят , при нарушаване на обществения ред виновните да плащат разходите на полицията и в затвора.-Парламента до 100 депутата-максимум 10 министерства , агенции да се намалят със 75%-електронно Правителство и Кметства-служебните коли на бюджетните институци до ?10 000 с малък разход на гориво , смалък брой персонали , без специални средства и режим не е голяма загуба ако закъснеят за някоя телевизия. Без бронирани коли , не че чиновниците не са ни много скъпи...-драконовски контрол при харчене на обществен средства и ресурс , жестоки наказания при нарушения и без чадъри , а *** не дъжд. Законите хубави- лоши да са за всички и наказания...( абе кво стана с Мургина, кой даде парите за Цанков камък и Белене, ами цената на газта и тока от вятърничавите генератори , кой котролира бюджета на държавната телевизия , защо ние да поддържаме почивни бази на институции и държавни предприятия хотели има вече в излишък и т.н. и т.н. ..................)Не може ли , можеее референдум и промяна на Конституцията . Всички партии са казвали че има нужда от промяна на Конституцията и сега , ама много сега му е времето. И представителите на Държавата да спрат да питат вече кои какво ще и даде , а да се вземат в ръце и да работят за този Народ , защото 8 милиона , 8 милиона , ама и те ще се свършат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
VicKing
преди 11 години
Всеки пенсионер на БФБ! Да ама то и там щяло да налагат данък! Или не си знаел за БФБ през 2009 или си бинго фен без късмет в пула "Сделка или не"! Вероятно не спиш за да пращаш смс-и в нощните блокове...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
hidko
преди 11 години
Аз друго не мога да разбера. Откъде-накъде банките ще трябва директно да приспадат този данък от сметките ни. За такова нещо е необходимо разрешение от съда. Нека първо ни осъдят,че не сме си платили този данък и след това да наредят на банките да го удържат. Все пак, това е данък, а не такса и не е задължително да се плаща веднага. Мода да искам да си я платя разсрочено... или каквото и да е. Не че и с данъка съм напълно съгласен, но щом са решили ще има. Виж, обаче за начина на събирането му, това е друго нещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
ANS9983
преди 11 години
Дo Stoyne Vasilev: Ами изтегли си депозитите, купи акции (злато), повиши риска, спи по-малко и неспокойно - няма лошо. Имало инфлация. Добре, ти си по-умен от другите играй на пазара, инвестирай в производство, не чакай лихви. Ще спечелиш над инфлацията. Спечели повече, какъв ти е проблема?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
Kostadin13
преди 11 години
Да банките трябва да се облагат с ДДС и за лихвите по кредитите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
VicKing
преди 11 години
Плащане на този данък докато инфлацията изпреварва доходите от лихви по депозитите е все едно обществото да плаща данък за неразумният си вот!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още