IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работници от ВМЗ-Сопот пак протестират заради неизплатени заплати

Според синдикатите предприятието има поръчки, но не може да работи и да ги изпълнява заради запорирани сметки

15:10 | 22.10.12 г.
Работници от ВМЗ-Сопот пак протестират заради неизплатени заплати

Работниците от ВМЗ-Сопот организират едночасова предупредителна стачка заради неизплатени заплати, предаде БТА.

Поредният протест на служителите от предприятието ще се проведе утре по обяд.

Димитър Атанасов, председател на КТ "Подкрепа" в предприятието в Сопот, съобщи, че заетите в завода 3 200 души не са си получили заплатите за август, както и два аванса.

Атанасов обясни, че Националната агенция за приходите (НАП) е блокирала сметките на завода за задължения към държавата и настоя ведомството да вдигне запора, за да може предприятието да изпълнява поръчките, които има.

Говорителят на НАП Росен Бъчваров отказа коментар с мотива, че по закон тази информация е конфиденциална.

Ако искането на работниците не бъде удовлетворено и не им се изплатят заплатите, протестите ще продължат, допълни Димитър Атанасов.

ВМЗ-Сопот е едно от държавните предприятия, приоритетно предвидени за приватизация. Наскоро обаче правителството призна, че няколко държавни фирми, сред които и завода в Сопот, може и да не бъдат продадени до края на годината.

Военният завод е в процедура по приватизация от юли, след като държавата се намеси, за да бъдат изплатени част от задълженията към персонала на предприятието.

Очакванията на икономическия министър Делян Добрев бяха за около три месеца да бъде намерен нов собственик на ВМЗ, но в процедурата по приватизация участие взеха само двама кандидати - ЕМКО ЕООД и "Сейдж консултантс" АД.

В тази връзка Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол реши да удължи срока за закупуване на документи за участие в процедурата по продажбата на ВМЗ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още