IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обсъждането на референдума за ядрената енергетика влиза в Народното събрание

От левицата заявиха, че ще има протести заради промяната във формулировката на въпроса

10:49 | 24.10.12 г.
Обсъждането на референдума за ядрената енергетика влиза в Народното събрание

Обсъждането на референдум за развитието на ядрената енергетика влиза в пленарната зала според проектопрограмата на парламента за тази седмица.

Икономическата парламентарна комисия вчера прие поправки във формулировките на въпросите на БСП и на ГЕРБ и, на практика, двете предложения станаха идентични, съобщава БНР.

Янаки Стоилов от ръководството на социалистическата партия заяви, че ще има протести заради промяната във формулировката на въпроса.

„Протести очакваме да има. Дали те ще са утре, вдругиден - това не мога да кажа. И вероятно ГЕРБ точно за това бързат в първия възможен ден на седмицата да приключат дискусията, която започна миналата седмица в правната комисия. И тази дискусия в голяма степен няма как да не се повтори в пленарната зала“, каза Стоилов.

В отговор на това депутатът от ГЕРБ Диан Червенкондев заяви, че въпросът,формулиран от управляващите, е идентичен и съобразен с тяхната воля.

Водещата комисия за референдума в парламента - правната, прие варианта на ГЕРБ на референдума да се търси отговор на въпроса за развитие на ядрената енергетика в България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала. Тази редакция още тогава не се хареса на БСП, защото от нея отпадна АЕЦ "Белене".

От БСП застанаха зад първоначалния въпрос за развитие на ядрената енергетика чрез "Белене" и защитиха формулировката, като казаха, че зад нея застават и 540 хиляди подписа на граждани. Икономическата комисия редактира въпроса на БСП, но подкрепи и двата варианта.

По закон въпросът може да претърпи редакция, но без да се изменя смисълът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още