fallback

Пламен Орешарски: В бюджета за 2013 липсват антициклични мерки

Бившият министър на финансите прогнозира влошаване на фискалната позиция на страната с около 6 млрд. лева за 4-те години управление на ГЕРБ

16:40 | 10.11.12 г. 13

Пламен Орешарски. Снимка: министерство на финансите

В проектобюджета за 2013 г. няма предвидени антициклични мерки въпреки, че през последните 3 години икономическата криза е оправдание за управляващите за всичко, заяви депутатът от Коалиция за България и бивш министър на финансите Пламен Орешарски, циитран от БТА.

Според Орешарски българската икономика ще продължи да се възстановява изключително бавно и реално растежът ѝ ще бъде между 1% и 1,5%.

По отношение на приходите, заложени в бюджета, той посочи, че за пореден път се наблюдава по-слаба събираемост от достигнатата в предишни периоди, която остава и под равнището на кризисната 2009 г. По думите му това няма да позволи по-активни разходни политики.

Относно разходите за разлика от предишните години в този бюджет е включена частична индексация на пенсиите и на някои други доходи, което показва, че наближават избори, коментира бившият министър на финансите.

По отношение на дълга и дефицита и за следващата година се предвижда дефицитно финансиране в размер на 1,3% от брутния вътрешен продукт, което в абсолютна сума означава 1,1 млрд. лева нови вътрешни заеми, изтъкна той.

За четирите години управление на ГЕРБ Орешарски прогнозира фискалната позиция на страната да се влоши с около 6 милиарда лева, което по думите му означава по-малък резерв и по-висок правителствен дълг. В края на 2013 година той предвижда дългът да се установи около 18%, като в средата на 2009 година той беше 14%, обобщи финансистът.

За трите цели години управление - 2010, 2011 и 2012-а - ГЕРБ ще направят разходи в размер на 83 милиарда лева, от които пет милиарда лева е сумарният дефицит, при приход 78 милиарда лева, каза той. За сравнение Орешарски посочи трите цели години управление на "тройната коалиция" - 2006, 2007 и 2008, когато "сумарните разходи бяха 65 милиарда лева - с 18 милиарда по-малко, а приходите - 70 милиарда лева, което показва 5 милиарда лева спестени".

Той добави, че всички твърдения от сега управляващите за прекомерни разходи от предходното правителство не се потвърждават с числа.

Изявлението на бившия министър на финансите бе част от дискусия в Пловдив на тема "Бюджет 2013 - финансова рамка, регионални политики и местна власт".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:03 | 12.09.22 г.
fallback