IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът прие Бюджет 2013 на първо четене

Финансовият министър представи законопроекта като "бюджет на високите доходи", опозицията го определи като предизборен

15:27 | 08.11.12 г.
Парламентът прие Бюджет 2013 на първо четене

Народното събрание прие на първо четене проекта за държавен бюджет за 2013 г. "За" гласуваха 122 депутати, "против" бяха 60, нямаше "въздържал се", съобщи БТА.

Проектът за бюджет беше подкрепен от ГЕРБ и независими народни представители, а БСП, ДПС, „Синята коалиция“ и "Атака" гласуваха против него.

Дебатите в пленарната зала продължиха близо шест часа.

Бюджет 2013 година е насочен към повишаване на доходите на населението. Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков при представянето на проекта за бюджет за следващата година в пленарна зала.

Симеон Дянков представи подробно параметрите, заложени в приходната част на Бюджет 2013 и за пореден път повтори, че планираните приходи ще бъдат изпълнени заради очакването за повишената събираемост на данъците.

Проектобюджетът за догодина предвижда 30,6 милиарда лева приходи - с 1,8 милиарда лева повече от записаното миналата година. Срещу тези приходи държавата планира 31,7 милиарда лева разходи и дефицит от 1,1 милиарда лева.

Общо 10 милиарда лева са предвидени за социални разходи, над 3 милиарда лева са парите за здраве, а 2,9 млрд. лева - за образование. Средствата за култура са с 35 милиона лева повече, а за ремонт на общински пътища - с 50 милиона лева над осигурените за тази година.

Заложено е увеличаване на минималната работна заплата до 310 лв. и на максималния осигурителен доход до 2 200 лева. Гарантираният минимален доход, на базата на който се изчисляват социалните помощи, остава 65 лева. Предвидено е също така 250 хиляди българи да ползват социални помощи.

От 1 април размерът на пенсиите ще се увеличи средно с 9,3 на сто, за което в бюджета са предвидени близо 600 милиона лева повече. 

Проектодокументът бе представен от мнозинството като насочен към най- уязвимите слоеве на обществото, защото в него са заложени по-високи социални плащания. Опозицията обаче разтълкува проектобюджета за 2013 година като предизборен.

Според "Синята коалиция" най-голямата грешка в Бюджет 2013 е, че задушава малкия и средния бизнес.

"Най-важният въпрос, на който хората очакват отговор, е как това и най-вече следващото правителство ще се справи с 600 хиляди безработни", отбеляза съпредседателят на сините Мартин Димитров.

Десните посочиха, че през мандата на управление на ГЕРБ на практика не са осъществени никакви реформи, освен смяната на някои министри. "Продънените кофи, през които изтичат милиарди левове, остават и ставаме все по-бедни", коментира Димитров.

От Синята коалиция предупредиха, че страната ни може да загуби стотици милиони евро от европейските фондове - в областта на регионалното развитие и околната среда, а усвояването на парите по европрограмите е под желаното и очакваното. "В началото на мандата ГЕРБ обещаха доходи, близки до европейските, в края на управлението - нищо такова не се е случило", подчерта Мартин Димитров.

Мартин Димитров отново повтори прогнозата на сините за актуализация на бюджета догодина, защото е направен предизборно.

"Едно от малкото положителни неща е фискалната стабилност. Извън това икономиката върви назад, има около 1 млрд. евро отлив на инвестиции, 386 хиляди души са загубили работата си", изброи председателят на икономическата комисия.

Сеирът хора не храни, коментира от парламентарната трибуна председателят на ПГ на „Коалиция за България“ Сергей Станишев.

Той посочи, че нито един бюджет в годините на управление на ГЕРБ не е изпълнен така, както е планиран.

Смазахте малкия и средния бизнес и държавата стана най-непредсказуемият фактор в икономиката, посочи той. Навсякъде целенасочено създавате монополи и картели, отбеляза Станишев.

По думите му над 80 закона, приети от това мнозинство, са лобистки и създават привилегии на определени фирми.

Последна актуализация: 22:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още