IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът прие Бюджет 2013 на първо четене

Финансовият министър представи законопроекта като "бюджет на високите доходи", опозицията го определи като предизборен

15:27 | 08.11.12 г.
Парламентът прие Бюджет 2013 на първо четене

България се превръща в гето на бедността в Европа, коментира Станишев. Според него очевидно стратегията на правителство е не да се вдигат нашите доходи, а да спадат доходите на другите и така да ги догоним. По думите му 
пропагандното вдигане на пенсиите няма да покрие дори средната инфлация.

"Повече от 30 социални права и придобивки бяха отнети в мандата на ГЕРБ. Докарвате своите бюджетни баланси като икономисвате на гърба на обикновения българин", каза още Станишев.

Наследството, което ще оставите на следващото правителство, е по-беден народ, най-беден в ЕС, срината икономика и опразнена хазна, заяви лидерът на БСП. Резултатите ще бъдат 6 млрд. лева минус от фискална гледна точка, посочи той.

Бюджет 2013 г. бетонира българите като най-стабилните бедняци в Европа, заяви депутатът от ДПС Алиосман Имамов по време на дебатите.

Той разкритикува управляващите, че в името на финансовата стабилност не са осигурили стимули за икономиката ни, което е основен фактор за продължаващата бедност в страната.

Анализът на бюджет 2013 показа, че той ще бетонира незавидните ни позиции като най-стабилните бедняци в ЕС - с тежка безработица, ниски доходи и липсата на каквито и да е перспективи за по-добър живот на милиони български граждани, изрази мнение Имамов.

„Бюджет 2013 размразява пенсиите, но остава замразени растежа на икономиката и доходите от труд. Увеличението на пенсиите не е обективен резултат от повишена икономическа активност, това е популистки предизборен ход, който не се покрива с очакваните тенденции в осигурителната система", коментира Имамов.

По негови думи бюджетът за следващата година не съдържа фискални мерки за стимулиране на икономическата активност, за увеличаване на инвестициите, заетостта и доходите на милиони българи.

Мизерията и ниските доходи са порок номер едно и на това управление, и на предишните. Това каза лидерът на "Атака" Волен Сидеров.

В България цената на труда е около девет пъти по-ниска от средното в Европа, нима ние сме девет пъти по-нисши хора, попита Сидеров. Нека доходите да са съобразени с реалните цени, призова той. По думите му българинът отдавна се е отказал от високи претенции, той иска парите да му стигат, за да е сигурен за себе си и своите деца. 

Стъпките, които това правителство обикновено прави, стигат до увеличаване на акциза, запазване на еднаквата ставка на ДДС или пък облагане на лихвите по депозитите. Това не са стъпки, които могат да раздвижат истински икономиката на държава като България, това са начини за изтупване на брашнения чувал, каза той и добави, че брашнения чувал обикновено е народът, който колкото и да го изтупваш все още пуска и пуска. В момента малкия човек, човека от народа, издържа всъщност бюджета с все по-намаляващите си възможности и доходи, а това е сбърканата картина, която ние искаме да се промени, обобщи Сидеров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още