IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сезират Конституционния съд за Закона за управление на отпадъците

Депутати от "Коалиция за България" и ДПС се подписаха под мотивите срещу текстове от закона

15:51 | 14.11.12 г.
Сезират Конституционния съд за Закона за управление на отпадъците

Депутатите от „Коалиция за България“ и ДПС сезираха Конституционния съд за 24 текста в Закона за управление на отпадъците, съобщи Любен Корнезов, цитиран от БТА.

Общо 61 народни представители са подписали мотивите за искането, които са в 22 страници, уточни още депутатът от БСП.

Румен Такоров, който също е сред вносителите на искането, обясни, че най-фрапиращите текстове в закона са свързани с неравнопоставеността между малките и големите общини и задължението за образуване на площадки за разделно събиране на отпадъци само в населени места с над 10 хил. жители. Според депутата, за да изпълнят това искане общините трябва да повишат такса „Смет“ и така функцията се възлага от държавата, но не се обезпечава от правителството.

Освен това Законът за управление на отпадъците прехвърля тежестта за разделното събиране на отпадъци върху общините. Според европейските директиви обаче отговорността за разделното събиране на отпадъци е на производителите, а не на общините.

В мотивите депутатите от „Коалиция за България“ и ДПС посочват още една нередност – задължението физическите лица да предават отпадъци от черни и цветни метали само безвъзмездно и само на площадки, които са организирани от кмета на общината.

Според авторите това задължение ще доведе до масово изхвърляне на отпадъци на нерагламентирани места, тъй като ще липсва икономическия стимул. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още