IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Двоен протест срещу строителството на ТЕЦ край българо-турската граница

Жители на област Бургас организират факелно шествие край Резово, а турски еколози ще палят огньове в знак на протест срещу проекта

14:12 | 17.11.12 г. 1
Двоен протест срещу строителството на ТЕЦ край българо-турската граница

Факелно шествие срещу строителството на ТЕЦ край турския град Инеада в близост до границата с България ще се проведе в граничното село Резово, съобщи БНР.

Така жителите на област Бургас ще подкрепят протеста на турските екологични организации, които по същото време ще палят огньове срещу реализацията на проекта.

Инициатор на протеста е общинската организация на БСП в Царево. Нямаме политически цели, а изразяваме гражданското недоволство, каза бившият кмет на града, а сега общински лидер на партията Петко Арнаудов.

Преди няколко дни министърът на околната среда и водите Нона Караджова съобщи, че ще иска да участва със свое мнение и становище в оценката за въздействие върху околната среда, която ще бъде направена в Турция за строежа на централата.

Екоминистерството подготвя и фициално писмо до турската държава, което се планира да бъде изпратено чрез министерството на външните работи. Едно от исканията на България е турската страна да предостави достъп до информация по проекта.

Междувременно от икономическото министерство съобщиха, че министър Делян Добрев се е срещнал с турския министър на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз. Двамата са обсъдили строителството на топлоелектрическа централа край българо-турската граница.

“Обезпокоени сме от новината и се надяваме, ако има инвестиционни намерения, те да бъдат подложени на обстойна проверка”, коментирал е Добрев.

Йълдъз на свой ред го е уверил, че проектът няма да бъде реализиран, ако няма положителна екологична оценка за него.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
balkando
преди 11 години
"Положителна екологична оценка" !? В Турция !? Не се съмнявам, че ако има наистина богат инвеститор, оценката ще е положителна. Това византийците го умеят най-добре. Дори на чужда територия, като в България например.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още