IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция се отказа да строи и ТЕЦ до Резово*

Проектът е бил отхвърлен като несъстоятелен, след като по-рано страната прекрати и планове за строеж на трета турска атомна централа в района

09:42 | 23.11.12 г.
Турция се отказа да строи и ТЕЦ до Резово*

Турция няма да строи и топлоелектрическа централа в град Игнеада, който се намира близо до пограничното ни село Резово, след като по-рано се отказа и от планове за строеж на трета турска атомна електрическа централа в района, предаде БТА.

Турското министерство на околната среда и градоустройството е отхвърлило предложения от турска частна фирма проект за построяване на ТЕЦ в Игнеада.

В писмено съобщение по случая е посочено, че проблемът е бил разгледан на 21 ноември на заседание на бюджетната комисия на парламента в присъствието на министъра на околната среда и градоустройството в Турция.

След разискванията проектът е бил отхвърлен като несъстоятелен.

Проектът за строеж на топлоцентрала край Игнеада силно разбуни духовете. Местното население организира масови протестни инициативи. Хората от района се опасяват, че осъществяването на проекта ще унищожи лонгозните гори на Странджа.

Село Бегендик в околията на Игнеада, в което фирмата възнамеряваше да строи топлоцентралата, се намира срещу българското гранично село Резово, чиито жители също се присъединиха към протестите срещу плановете за ТЕЦ.

Междувременно министърът на икономиката Делян Добрев съобщи, че Турция все още обмисля евентуално строителство на АЕЦ в района, близо до България. Той посочи, че министерството на околната среда и водите все още не е получило отговор на запитването си дали са предприети действия по оценка на въздействието върху околната среда при изграждане на енергийни мощности на границата ни с Турция.

* Допълнена с позицията на Делян Добрев към 13.30 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още