fallback

Очакват се 20% ръст на чуждите инвестиции през настоящата година

Автомобилната индустрия и аутсорсингът са секторите с най-голям потенциал за привличане на чужди инвестиции

11:03 | 30.11.12 г. 9

Българската агенция за инвестиции (БАИ) очаква 20% ръст на преките чуждестранни инвестиции у нас тази година, съобщи в интервю за БТА директорът на агенцията Борислав Стефанов. Той прогнозира, че можем да очакваме преките чужди инвестиции в страната да достигнат 1,7–2 млрд. евро към края на годината.

Стефанов отчете, че се увеличава делът на инвестициите в производството, особено в автомобилния сектор. Той обясни, че агенцията само през настоящата година е работила по десетина проекта, свързани с автомобилния сектор, и вероятно 4-5 от тях ще бъдат реализирани в България. Очаква се инвеститорите да вземат окончателно решение до 5-6 месеца.

Очакват се три германски инвестиции в автосектора. Догодина германска компания - производител на панели и софтуер за климатици за луксозни автомобили, се очаква да изгради предприятие у нас, както и да изнесе част от развойната си дейност. Инвестицията е за около 30 млн.евро и се предвижда да бъдат разкрити около 500 работни места.

В страната ни ще стъпи и още една германска компания от автомобилната сфера и електротехниката. Фирмата е търсила подходящи терени за производство си основно в Централна и Северна България. Предвижда се да бъде изграден завод, който първоначално ще създаде 300 - 400 работни места, а след три годни капацитетът ще достигне 1 500 души.

Още една германска компания, която произвежда предпазни въздушни възглавници за коли, е поискала да направи у нас завод за текстил за такива възглавници, като вероятно ще бъдат създадени работни места за 1 500 – 2 000 души.

Борислав Стефанов съобщи, че има сериозен интерес от потенциални инвеститори в аутсорсинг индустрията. В момента агенцията работи с няколко фирми, които планират да изнесат част от бизнес процесите си в България. Той припомни, че наскоро голям производител на безалкохолни напитки избра да открие изнесен обслужващ център в България.

Стефанов съобщи, че се работи и по няколко проекта в химическата индустрия и медицинския туризъм.

В началото на декември агенцията за инвестиции ще представи България и възможностите за инвестиции в страната ни пред японския бизнес в Токио. Страната ни се прицелва в японските инвестиции в производството на транспортно оборудване, машиностроенето, електрониката, логистиката и химическата промишленост.

Агенцията ще продължи да работи в посока на повишаването на разпознаваемостта на страната ни сред чуждите инвеститори. Борислав Стефанов изтъкна предимствата на България като инвестиционна дестинация, които ще бъдат представяни и на потенциални чужди инвеститори – членството ни в Европейския съюз, ниски разходи за правене на бизнес, благоприятна данъчна среда, макроикономическа стабилност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:03 | 11.09.22 г.
fallback