IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-малко фирми у нас бавят заплатите на работниците си през 2012 г.

Най-големи суми за забавени трудови възнаграждения дължат работодатели от сферата на строителството и хранителната индустрия, сочат данни на ГИТ

14:07 | 03.12.12 г. 2
По-малко фирми у нас бавят заплатите на работниците си през 2012 г.

Намаляване на броя предприятията със забавено изплащане на трудовите възнаграждения, отчетоха от Главната инспекция по труда (ГИТ). Само в 4 на сто от проверените през 2012 г. предприятия е допуснато забавяне в изплащането на заплати, докато през предходната 2011 г. - в 4,3%. Това сочат данните от контролната дейност на ведомството за периода от средата на 2009 г. до ноември 2012 г.

След проверките на ГИТ през периода са били изплатени над 210 млн. лв. забавени трудови възнаграждения на работници и служители след извършения контрол от страна на ведомството.

С помощта на намесата на инспекцията през 2012 г. са били изплатени близо 60 млн. лв.

Общият брой на установените нарушения по заплащане на труда в периода януари - октомври 2012 г. е близо 28,5 хил. Данните на ведомството сочат, че най-големи суми за забавени трудови възнаграждения дължат работодатели от сферата на строителството, производството на хранителни продукти, на метални изделия, от търговията на дребно и от сухопътния транспорт. Най-често случаите на регистрирани забавяния са в областите София, Пловдив и Русе.

За установените нарушения по трудовоправните отношения са съставени над 13,3 хил. акта в периода от януари до октомври 2012 г. А влезлите в сила наказателни постановления са за над 16 млн. лв.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Nikola666
преди 11 години
Инспекцията се намесва само когато има сигнал от работник. На много места в страната работниците се страхуват да подадат сигнал, защото служителите на РИТ са в близки лични или партийни отношения с работодателите. Иначе инспекциите събират информация, без да санкционират или да пишат предписания. Като наближат изборите фирмите ще се отчетат към партийната каса. А работниците да правят, както прави вятъра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още