IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на винетките за леки автомобили без промяна и догодина

Повишава се стойността само на стикерите за тежкотоварни автомобили над 3,5 т., съобщиха от пътната агенция

14:36 | 14.12.12 г.
<p>
	<em>При опит за отлепване и повторно използване винетните стикери се разрушават и остават трайни следи</em>.Снимка:<em> АПИ</em></p>

При опит за отлепване и повторно използване винетните стикери се разрушават и остават трайни следи.Снимка: АПИ

И през следващата година няма да има промяна в цените на винетките за леките автомобили, увери министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова днес по време на официалното представяне на винетните стикери в Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), които ще бъдат валидни през следващата година.

Цените при леките автомобили се запазват, както следва: дневен стикер - 67 лв., месечен – 25 лв. и седмичен – 10 лв.

Единствената промяна ще бъде при стойността на стикерите за тежкотоварните автомобили над 3,5 тона. За еднодневния стикер шофьорите ще заплащат 20 лв., вместо 13 лв., както беше досега. 

АПИ въвежда известни промени в дизайна на винетните стикери. Те са с по-високата защита, с което намалява възможността за фалшификация. Променени са както цветовете, така и формата им. Основата им е изработена от специална синтетична хартия, върху която са разположени всички графични и защитни елементи.

На стикерите са вградени две холограми. Първата е с т. нар. "първо ниво" на защита за визуално разпознаване. Тя е обемна с постоянни цветове, а върху нея може да бъде видяна изпъкнала буква. Тази холограма е за лесен визуален контрол - т. нар. оптична защита. Втората холограма съдържа релефна буква. За различните видове винетки буквата е различна и съдържа допълнителни защити.

При опит за отлепване и повторното им използване винетните стикери се разрушават и по тях остават трайни следи.

Новите винетки ще могат да бъдат закупени от водачите след 20 декември т. г. Оторизираните места за продажба са бензиностанции, големи търговски вериги и клоновете на „Български пощи”.

Изпълнителният директор на АПИ Лазар Лазаров поясни, че от утре, 15 декември, всички дистрибутори ще бъдат заредени с над 600 хил. стикера. До края на текущия месец оторизираните пунктове за продажба ще бъдат снабдени с над 1 млн. броя. Със старите годишни винетки може да се пътува до 31 януари 2013 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още