fallback

Атакуват пред Конституционния съд единната данъчна сметка

Недопустимо е смесването на данъчни задължения и осигуровки, смята инициаторът на искането - „Синята коалиция“

13:17 | 21.12.12 г. 4

„Синята коалиция“ атакува пред Конституционния съд предложението за единна данъчна сметка, което влиза в сила от 1 януари 2013 година, съобщи БТА. „Сините“ са против принципа за погасяването на задълженията, заложен с промени в Закона за ДДС, обясни Иван Костов.

„Недопустимо е и смесването на данъчните задължения с осигурителните вноски – при тях институциите дължат обратна услуга на гражданите. Данъчните задължения са безвъзмездни, държавата има само най-общи отговорности – да гарантира сигурност, достъп до образование“, заяви съпредседателят на „Синята коалиция“.

Искането на мнение от страна на Конституционния съд е подписано от 49 депутати, сред които и представители на „Коалиция за България“ и независими депутати.

От началото на следващата година компаниите ще внасят своите задължения по единна сметка, без кодове с цел да се спестяват разходите за платежни нареждания. При невъзможност да бъдат погасени едновременно няколко задължения обаче ще бъде погасено това, чийто краен срок изтича най-скоро.

Иван Костов коментира още, че по този начин има опасност и от НОИ да „прихванат“ здравни вноски и хората да загубят правото си на инвалидизация и здравно осигуряване.

В този си вид промените са „груба намеса в отношенията между работодател и работник“, тъй като те предвиждат от работника да бъдат взимани неплатените от работодателя вноски, обясни още съпредседателят на „Синята коалиция“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:40 | 14.09.22 г.
fallback