IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Делото "САПАРД" тръгва отново?

В началото на следващата година казусът ще бъде внесен в съда, посочи Бойко Найденов

17:09 | 24.12.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Делото "САПАРД" тръгва отново?

Делото за източване на 7,5 млн. евро по програма САПАРД ще бъде внесено в съда отново в началото на следващата година. Това съобщи пред БНР директорът на Националната следствена служба и бивш изпълняващ длъжността главен продурор Бойко Найденов.

Марио Николов, Людмил Стойков и още 5 други лица бяха оправдани на втора инстанция от настоящия член на Висшия съдебен съвет Калин Калпакчиев, който обвини прокуратурата, че е „минирала" обвинителния акт. По-късно стана ясно, че прокурор Стойчо Ненков еднолично е взел решение да оттегли протеста срещу присъдите на Николов и Стойков.

Ненков обясни, че е направил това поради липса на документи, които да уличават двамата в престъпление. Колегите му твърдят, че има подобни доказателства.

Найденов посочи, че в момента тече проверка дали Ненков е имал достатъчно време да се запознае с материалите по делото, преди да оттегли протеста. Той добави, че е внесъл предложение във Висшия съдебен съвет за уволнението на обвинителя.

Разделянето на делото на части е един от аргументите на прокуратурата да поиска възобновяване от досъдебната фаза. Според Галина Тонева, зам.- главен прокурор, обвиненията трябва да бъдат в едно дело. Точно по този начин се води и процесът по аферата в Германия, където двамата подсъдими вече изтърпяха наказанията си.

Другата основна причина прокуратурата да поиска процесът да тръгне отначало е фактът, че съдия Румяна Ченалова, която гледа делото на първа инстанция, е била адвокат на един от обвиняемите заедно с Николов и Стойков. При това положение тя е трябвало да си направи отвод. За този случай преди няколко дни бе сезиран и ВСС.

Третата причина, която Тонева посочи, е оттеглянето на протеста на прокурор Ненков, срещу когото вече е започнало разследване за възпрепятстване на прокуратурата.

Още политически и криминални новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:01 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 32 rate down comment 8
amanotumnici
преди 11 години
Там където се въртят големите пари няма нито закони, нито съдии, а само интереси. Там са налетели всякакви обръчи като муки около аку. Клона върху, който се седи не се реже. Все пак нашата мизерна държавица все още се казва България. Спасението е някой да ни превземе и да станем някой кантон или нещо друго на някой каквато и да е друга държава. Дори друг да ни крадът, пак ще сме по-добре. Нашите си предават занаята наследствено и са професионалисти в това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 33 rate down comment 8
Спящият бик
преди 11 години
Бойко Найденов - главен прокурор!!!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 36 rate down comment 8
aldy
преди 11 години
Червен гарван червену гарвану око не вади. Цялото котило е от една ***. Буд спок.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още