IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румъния е изпратила запитване за седмия блок на АЕЦ „Козлодуй“

Екооценката на новата площадка може да се забави заради обществени консултации, които предстоят в северната ни съседка, смята екоминистърът Нона Караджова

10:46 | 27.12.12 г.
Румъния е изпратила запитване за седмия блок на АЕЦ „Козлодуй“

Румъния е изпратила писмено запитване към страната ни относно плановете за изграждане на нов блок в АЕЦ „Козлодуй“. Това съобщи министърът на околната среда Нона Караджова пред БТА.

Преди Коледните празници стана ясно, че е в ход процедура за получаване на лиценз за седми блок в АЕЦ „Козлодуй“.

Нона Караджова обаче обясни, че издаването на оценката за въздействие върху околната среда може да отнеме повече време заради румънското запитване. Причината за забавянето е, че ще има консултации с обществеността и на територията на северната ни съседка.

Пари за екологични инсталации

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) обмисля схеми, по които да финансира мерки, предприети от домакинствата за намаляване на емисиите парникови газове, става ясно още от думите на екоминистъра. 
Сред плановете са отпускане на суми за поставяне на „слънчеви“ бойлери и газификация на домакинствата.

В момента се разработва облекчена процедура и контрол на схемата, по която ще се отпускат средствата.

„Ние сме страна с изключително подходящи климатични условия за това. Гърция е имала подобна национална програма, това може да се случи и при нас“, коментира тя.

Парите ще дойдат от търговете за продажба на емисии парникови газове, обясни Караджова. Очакванията са, че през тази година от тези търгове страната ще събере около 44 млн. лева. Част от тези средства ще отидат в бюджета на Министерство на финансите и според правилата могат да се използват за енергийни помощи или дори и за пенсии, коментира още министърът. 

Такса "смет" за количеството на изхвърлените отпадъци?

Нона Караджова коментира още и системата за разделно събиране на отпадъците. Според нея е необходимо общините, където е възможно, да въведат такса "смет" върху количеството на отпадъците, а не както е сега - върху големината на имота. 

В България има около 27 сепариращи инсталации, допълни още министър Караджова и допълни, че до 2017 година очаква у нас системата да заработи пълноценно. Нейната препоръка е за по-активна работа на общините и повишаване на мотивацията на гражданите да участват в системата.

С промените в Закона за околната среда от МОСВ ще проверяват целогодишно дали правилно се събират, сепарират и рециклират отпадъците като пластмаси, стъкло и хартия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още