IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фирмената задлъжнялост нараснала с 5 млрд. лв. за година

Дейността на нефинансовите предприятия все повече се затруднява от недостатъчните оборотни средства за производство, сочат данни на БСК

14:03 | 14.01.13 г. 5
Фирмената задлъжнялост нараснала с 5 млрд. лв. за година

Неговите думи потвърди и Данев, който заяви, че „тенденцията на нарастване на задълженията и сравнително малкият ръст на БВП през 2011 г. показват, че икономическата среда продължава да бъде твърде неблагоприятна и поставя икономиката ни в много рискова ситуация“.

По данни на организацията задълженията на всички предприятия към края на 2011 г. са над 70% по-големи от собствения им капитал.

Остава затруднен достъпът до банково кредитиране вследствие на несигурната икономическа среда. Средните нива на лихвените проценти по новоотпуснатите кредити отбелязват незначителен спад до 9,8% при 10,7% година по-рано. Допълнително към тази цена следва да се добавят около 3% за разходи за гаранции, застраховки, такси за разглеждане и обслужване и други.

Във връзка с банковото кредитиране Данев коментира, че голяма част от банките у нас притежават така наречения "рисков портфейл". По негови думи това се дължи главно на забавянето на големи задължения от страна на бизнеса, неизплащането им, както и нарастващия брой на фалиралите фирми през периода 2009-2011 г.

"Задлъжнялостта на бизнеса рефлектира пряко върху банковия сектор, който у нас може да се каже, че е относително нестабилен", уточни Данев.

Думите му бяха подкрепени и от Димитър Бранков, зам.-председател на БСК, който също коментира, че корпоративната задлъжнялост на бизнеса в България е възможно да "разклати" банковия сектор и то сериозно.

Прогнози за 2012 година

През 2012 г. ще се запази тенденцията за увеличение на задлъжнялостта, сочат прогнозите на камарата за задлъжнялостта на бизнеса през 2012 г. на база проведено анкетно проучване сред членовете й. Ще се запази и броят на крактосрочните кредити, а дългосрочните е възможно да намалеят. Диспропорционалността между задълженията на държавата и бизнеса ще рефлектира пряко върху икономическата среда.

През 2012 г. общото тежко финансово състояние ще се отрази пряко и върху обемите на българския износ.

Възможно е през следващите години производствената активност на предприятията да не смогва да осигури достатъчно средства за изплащане на задълженията. Съществува опасност от възпроизвеждане на тези задължения в следващите години при слаб растеж на икономиката.        

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:17 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 1
tati
преди 11 години
Кой е виновен за лошата форма на българската икономика? Управляващите, просто няма кой друг.!!!Политиката на ГЕРБ през изминалите 4 години, както и на тандема БСП и ДПС преди това, може да се определи като отказ от политика. Облягайки се на стабилната основа на валутния борд, управляващите не правят почти нищо. Те нито стимулират икономиката с допълнителна ликвидност, нито пък я реформираха. ???Държавата по никакъв начин не стимулира, нито пък оказва натиск върху банките да ликвидират лошите активи. А БНБ защитава статуквото, въпреки че кризата в сектора е очевидна. ??? Този отказ от политика създава огромни икономически проблеми. Реформите никога не са окончателни, защото нямат ясна цел и се правят на парче. Държавата отчита дейност, но реално прави много малко. А несигурността пречи на бизнеса да планира дейността и инвестициите си.!!!Компаниите, както и потребителите, съществуват ден за ден, с надеждата, че поредната псевдореформа няма да ги засегне. Алчността, която в страни като САЩ и Китай има огромен съзидателен ефект за обществото и икономиката, в България е разрушителна сила, действаща на принципа: "Взимай парите и бягай".!!! Парадоксално, но най-голямата пречка пред икономическото възстановяване на страната е българската държава !!! чиито най-голям успех е фискалната стабилност. Стабилност, от която затъналата в стагнация икономика, не може да извади никакви дивиденти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
trendline
преди 11 години
Те май бизнеса и банките както са се вкопчили един друг заедно ще глътнат вода. Вземат ли двама партньори да се мъчат да се прецакат един друг - потъват и двамата. Жалкото е че това ще стане с фалити, загубени работни места, т. е . от това пречистване на банковата система и бизнеса основните губещи са хората на наемния труд и спестителите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Красимир Йорданов
преди 11 години
http://krasimiryordanov.blog.bg/biznes/2010/08/06/problemna-li-e-mejdufirmenata-zadlyjnialost.587283
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
toto 2
преди 11 години
Сега коя година сме бе господа,,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още