fallback

Газдов: Има голям интерес към соларните панели на покрива на сградите

Тромавите процедури и инвестиционната несигурност пречат на развитието на тази ниша, смята председателят на Българската фотоволтаична асоциация

14:48 | 17.01.13 г. 13

Соларните панели на покривите са бъдещето на индустрията. Снимка: ЕК

До около 2 хил. евро на киловат е инвестицията за поставяне на фотоволтаичен панел на покрива на сграда, коментира пред Investor.bg председателят на Българската фотоволтаична асоциация (БФА) Никола Газдов. Той обясни, че в Европа вече е тенденция поставянето на такива инсталации, защото цената на така произведената „зелена“ енергия е по-ниска, отколкото закупена от мрежата.

Интересът към поставянето на соларните панели е огромен в цяла България. Желаещите обаче са поставени пред две основни трудности. От една страна тежките административни процедури, а от друга – инвестиционната несигурност. „Много е трудно да се изчисли каква е рентабилността на тези панели“, коментира Газдов и посочи за пример решенията на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

„През септември ДКЕВР въведе такса за достъп, която намалява с до 39% от приходите на фотоволтаичните системи. Излиза така, че малките производители всъщност плащат, за да произвеждат чист ток“, обясни Газдов.

Той обаче изрази надежда, че тромавите административни процедури ще бъдат направени работещи. В сряда (17 януари) представителите на индустрията имаха среща с премиера Бойко Борисов, който заяви, че е „с две ръце за зелената енергия“, защото съоръженията сега са евтини. „Това действително е така, цените намаляха“, допълни още председателят на БФА.

В резултат на заявената подкрепа вече е започнала своята дейност работна група, която да облекчи процедурите. „Проблемът е, че има промени в Закона за устройството на териториите (ЗУТ) и на закона за възобновяемите енергийни източници, но не и в съответните подзаконови нормативни уредби, в които промени не са правени от десетина години“, обясни още Газдов.

Съответно – процедурата по поставянето на един фотоволтаичен панел на покрива е същата като за изграждане на комплекс или на енергийна централа, оплакаха се от индустрията. 

Газдов посочи още, че неговата асоциация е срещнала подкрепата на много политически партии срещу въведената такса за достъп до мрежата, която производителите на енергия от фотоволтаични централи трябва да плащат на електроразпределителните дружества. Той изрази надежда, че тази, по негови думи, несправедлива такса скоро ще отпадне.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:58 | 13.09.22 г.
fallback