IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имаме думата за строежа на нова ядрена централа в България

Това е първият национален референдум от 1989 година насам и на него ще дадем мнението си за бъдещето на ядрената енергетика у нас

10:02 | 27.01.13 г. 12
Имаме думата за строежа на нова ядрена централа в България

На 27 януари, точно в 6 часа сутринта, бяха отворени секциите за първия национален референдум след 1989 година. На него ще бъде решена съдбата на втората ядрена централа в България.

Изборният ден обаче започва с някои проблеми - в някои общини заради лошите метеорологични условия избирателните секции не са отворили. Говорителят на Централната избирателна комисия Ралица Негенцова уточни, че става дума за планински места с малко гласоподаватели, пише Агенция "Фокус". Към местата вече е тръгнала техника и проблемът скоро ще бъде отстранен.

По закон избирателните секции ще затворят в 19 часа и точно в този час ще бъдат съобщени и първите резултати от exit poll.

Според указанията на ЦИК на този референдум ще бъде гласувано с бяла бюлетина. Избирателите ще трябва да отбележат със знак "Х" в квадратчето с избрания отговор на въпроса "Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждането на нова ядрена електроцентрала?".

Вот с друг символ иил в двете квадратчета, маркиращи отговорите "ДА" или "НЕ", както и предмети в плика с бюлетината ще направи гласа невалиден, допълват от избирателната комисия. Изрисувани и изписани бюлетини също са невалидни. Гласуването задължително трябва да бъде със син химикал.

За разлика от изборите за Народно събрание или президент, бюлетините не се подпечатват от представителите на секционните комисии. Те се поставят в бял плик, а препоръките на ЦИК пликовете да бъдат добре запечатани, за да не изпадне бюлетината при преброяването. Бюлетина без плик е невалидна. 

С глоба от 2000 лева се наказват опитите за изнасяне на бюлетини извън избирателната секция, както снимащите своите бюлетини, така че да бъде видно как са гласували, гласи още съобщението на ЦИК на сайта на институцията. Тези мерки са срещу манипулирането на вота.

Резултатите от това допитване ще бъдат валидни, ако малко над 4,3 млн. души отидат до избирателните урни. В избирателните списъци са вписани 6,9 млн. души. Ако 20% от тях гласуват и 50% от отговорите са "ДА", то въпросът за изграждането на нова ядрена централа отново ще бъде върнат в Народното събрание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:45 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 3
aldy
преди 11 години
Златни работни места от по 3 000 000 левчета парчето и еФФФтин ток по 15 евроцента за киловатчас. Насааам народе, не останааа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
diado mrass
преди 11 години
За съжаление, съвременната демокрация залага много на този тип избиратели. Затова, както всички виждаме, целта на съвременните политици е увеличаването броя на избиратели точно от този вид - трудно четящи, трудно говорещи, трудно разбиращи и трудно пишещи. Те лесно намират пътя към урните, понякога и по незнайни мотиви. А понякога и по знайни ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
sonka.74
преди 11 години
Щом хора без никакъв интерес и понятие от ядрена енергетика управляват АЕЦ Козлодуй, то съвсем естествено е хората, които им плащат заплатите да могат да отговорят на въпроса дали искат нови работни места и евтин ток!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 1
mathematician
преди 11 години
По ТВ-то върви разяснителната кампания за референдума. Обясняват как да гласуваме. Чудя се има ли логика да питаш хората за ядрената енергетика и в същото време да им обясняваш как се поставя хиксче в квадратче.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
Vesko94
преди 11 години
Може би хората гледат Джокович и Мъри от Австралия и затова е ниска активността към момента :D.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 8
diado mrass
преди 11 години
Тази сутрин пенсионираната краварка Баба Куна /84 г./ с голямо притеснение и силно разочарование установи, че закъснява отварянето на секцията за гласуване и това може да осуети научно аргументираният и вот, подкрепен и с няколко изрезки от вестник Работническо дело - позор!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
deant
преди 11 години
да видим ще имаме ли 20%..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още