IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК одобри сливането между National Bank of Greece и Eurobank Ergasias

Обединението ще доведе до изменения на българския пазар, но не и до създаване на господстващо положение, смята регулаторът

11:28 | 28.01.13 г.
КЗК одобри сливането между National Bank of Greece и Eurobank Ergasias

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши сделката за придобиване на Eurobank Ergasias от страна на  National Bank of Greece, съобщиха от регулатора.

Двете банки имат стабилно присъствие на българския пазар – National Bank of Greece контролира ОББ, а Eurobank е собственик на „Юробанк И ЕФ Джи България“, както и на финансовата компания „И ЕФ Джи Лизинг“.

Обединението на двете институции ще породи хоризонтални ефекти на пазара за предоставяне на банкови, финансови и лизингови услуги. След анализите на всеки един от пазарите обаче, преценката на КЗК е, че сделката няма да доведе до създаване на господстващо положение, което да ограничи ефективната конкуренция.

От КЗК допълват, че в хода на проучванията нито една от заинтересованите страни не е изразила опасения за състоянието на конкурентната среда след обединението на банковите групи.

В началото на октомври 2012 година National Bank of Greece изпрати оферта за покупка на конкурента си Eurobank. Обединението ще създаде най-голямата гръцка банка с активи в размер на 178 млрд. евро и близо 1000 клона само в Гърция. Сделката обаче трябва да получи одобрението на регулаторните органи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още