IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската икономика отново отличи водещи български компании

Тази година наградите бяха за Lufthansa Technik Sofia, Winterhalder Bulgaria и Liebherr Hausgeräte Maritca

17:11 | 30.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бертрам Ролман (Президент на ГБИТК, вляво) и главният управител на ГБИТК д-р Митко Василев. <em>Снимка: Димитър Калиновски</em></p>

Бертрам Ролман (Президент на ГБИТК, вляво) и главният управител на ГБИТК д-р Митко Василев. Снимка: Димитър Калиновски

За девета година Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) отличи компаниите, които поддържат интензивните търговски взаимоотношения между Германия и България. Наградата на Германската икономика е и мотивация за чуждестранните инвеститори в страната ни. Кои да бъдат награденитe по традиция решиха членовете на Германо-Българската индустриално-търговска камара чрез гласуване на интернет страницата. Гласуваха над 100 фирми.

В категория „Голямо предприятие“ отличието, връчено от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, отиде у Lufthansa Technik Sofia. И това не е случайно - през 2012 г. компанията увеличи капацитета си за поддръжка, ремонт и техническо обслужване на самолети от 2 на 5 места за позициониране. Като част от този инвестиционен проект са създадени повече от 250 работни места за висококвалифицирани служители в технически области, както и бяха построени два нови хангара на летище София. Освен това през 2012 г. стартира проект, чиято цел е да бъдат изградени централни звена за услуги, които ще предоставят съпорт за другите центрове на Lufthansa Technik в Европа. Така Lufthansa Technik Sofia се превръща в един от най-големите и водещи центрове по рода си в Европа.

Номинираните бяха още Aurubis България, Fraport TwinStar Airport Management, Grammer, Pentax Medical, Огняново К, CallPoint New Europe.

При категорията „Малко или средно предприятие“ отличена беше Winterhalder Bulgaria. В завода на фирмата до Пловдив се произвеждат продукти от технически пенопласт: пенополиуретан, пенополиетилен, ЕПДМ пяна. Дъщерното дружество на немската фирма Winterhalder обслужва клиенти като Liebherr. През изминалата година компанията се премести в нова сграда, като разшири капацитета и увеличи броя на служителите от 23 до 46 души. Номинираните бяха още Betahaus, Britos, Хидроенергийна компания, Оскар Ел.

В т. нар. „Отворена категория“ (за проекти, организации, социален ангажимент и т.н.) – наградата връчиха двамата вицепрезиденти на камарата Огнян Донев (Изпълнителен директор на Софарма АД) и Рамон Харпс (Управител на „Енви Кон България“ ООД & Ко. КД), а победител е Liebherr Hausgeräte Maritca. Една от причините за отличието е центърът за професионално обучение на компанията, изграден с цел служители на Liebherr и на други предприятия да бъдат обучени за конкретна професия по образец на германската дуална форма на обучение.

Като част от инициативата "Aktiv Green" 450 служители на Liebherr и членове на семействата им почистиха отпадъците в широк район около завода, както и зелени площи и паркове в Пловдив.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още